Enter Sandman

Jag har fått en del frågor om barn och sömn och hur vi tänker nu inför nr. 3.

image

Precis då jag skrivit klart detta inlägg och förinställt det (har sjukt god framförhållning med bloggandet nu för tiden 😉 ) publicerade Clara detta. Great minds think alike. 😀

Vi har hursom inte tänkt så mycket mer inför nr. 3 än Leon eller Luna. Vi går på känsla och sunt förnuft och känner in vad våra barn har för behov och vad som passar just vår familj.

Leon sov i spjälsäng inne i vårt sovrum till 9 mån. ålder eftersom vi pga. boendet då inte hade utrymme för eget rum. Då vi flyttade till Lyckobacken fick han eget rum och sedemera gjordes spjälsängen om till vanlig, kliva-i-och-ur-själv-säng, vid kanske 1,5 år om jag inte missminner mig. Vi har alltid lagt båda barnen på samma vis – mys och nedvarvning i soffan innan sänggående. Ätit något kvällsmål (våra har ratat välling) och sedan borstat tänderna. Stoppa om mysigt i sängen och sjungit samma visa för de båda och sedan gått ut ur rummet och låtit de somna själva. Leon hade problem i ca. 3 mån. mellan 1 år och 3 mån. och 1,5 år med att han vaknade mycket nattetid och supertidigt om morgnarna. På natten gick vi in, stoppade om och gav nappen. Sa ‘älskar dig’ och gick ut och drog igen dörren. Vaknade han igen eller blev ledsen innan han somnade om upprepades samma procedur. Vi har aldrig tänt upp och tagit upp en massa ur sängen utan hållit oss lågmälda och rymmet lite mörkare. Samma sak om de haft problem att somna någon kväll. Leons stök och bök hade dock rätat till sig då han fick sängen omgjord och sedan dess vaknade han endast någon gång/natt och ropade alltid. Inte förrän han fyllt tre klev han ur själv och kom in till oss en natt vilket gjorde mig livrädd – vem var det som kom springandes i vardagsrummet? 😉 Ännu drömmer han ohyggligt många mardrömmar i samband med hans tillväxtskov och därmed växtvärk.

Luna sov inne hos oss tills hon var kring 4 mån. Då hade hon inte ammat på natten sen 5 veckors ålder. Samma rutin vid nattning även för henne och som liten. Så fort vi fått rutin på amningen har vi tagit på pyjamas där efter 19-20 målet och stoppat i säng även fast båda velat amma igen kring 22. Då har de ammats och sedan stoppats tillbaka i sängen och bäddats om och somnat direkt.

Luna fick en kliva-i-och-ur-själv-säng vid 1,5 års ålder hon med och redan första kvällen klev hon upp över 60 ggr. och somnade inte förrän efter 21.30. 😉 Som sagt, barn är olika trots att de föds in i samma familj med samma förutsättningar och samma tillvägagångssätt. Vi turades om att natta henne och var konsekventa i vårt agerande och höll ut. Med tiden minskade hennes spring och efter ca. 3 mån. sov hon perfekt. Hon har, vid nästan 2 års ålder, aldrig haft några mardrömmar eller vaknat ofta nattetid. Båda sover lite oroligt runt fullmåne men det är sällan hon vaknar och om hon gör det kommer hon in till oss, säger ‘mamma/pappa kom. Kamas!’ och tar oss i hand. Vi följer med, stoppar om och ger en gokram och drar igen dörren.

På senare tid har vi dock ändrat vår nattning. Vi la först Luna vid 19 men märkte att hon tyckte det var fasligt spännande att Leon var uppe och hon ville gärna kliva upp och komma och kika. Detta samtidigt som han oftast satt själv i soffan med Bolibompa eller en bok, trött och i väntan på att själv få gå och sova. Ofta satt han ensam, det är inte jätteofta vi är borta någon av oss men man kanske behövde ta en promenad med hundarna el. dyl. Till slut föreslog jag att vi skulle natta dem samtidigt. På så vis slipper Leon sitta själv alldeles i slutet på dan då man vill ha det som mysigast och Luna slipper undra över vad brorsan gör. Vid kvart över sju går en av oss vuxna och båda barnen och borstar bådas tänder, kissar/byter blöja, tar på pyjamas, fyller på mer vatten i kristallvatten-Klean Kanteensen och går sedan in till Leon, alla tre tillsammans. Vi stoppar om, tänder Blixten-nattlampan och sjunger sången. De ger varandra godnattkram och vi säger som,vanligt att vi älskar varandra. Stänger dörren och går in till Luna. Där sjunger den vuxne sången för henne,,stoppar om och säger ‘älskar dig, ses imorgon’ och går ut och drar igen dörren. Halv åtta sover de båda. Det är ohyggligt skönt att vi fått till en snabb men ändå lugn och mysig nattritual för båda barnen som en vuxen utför. Det gör det enkelt då man är ensam med dem eller t.ex har gäster. Dessutom känns den smidig nu då lilla bebis kommer, endera får hen följa med och natta sina syskon eller så sover hen redan. Leon och Luna har ammat på exakt samma tider så vi ser väl hur Lilnys tänker. Hakar hen på det efter några veckor kommer hen att göra kväll vid 19 så då hinner vi stoppa om hen först.
På andra områden är det olika saker som gäller med dem, det skiljer faktiskt 2,5 år mellan dem och man kan inte dana in dem i samma fack på alla plan. Och Leon måste ibland få känna att han som är äldst får göra vissa saker som inte Luna får men just det här med gemensam nattning blev lyckat för alla. 🙂
Vi har inte varit militanta med vår kvällsrutin då vi är borta utan Luna somnar ännu i medhavd vagn utomhus och Leon tar med sina två trogna snuttar och brukar hoppa in i något skönt (typ sin eko-onepiece) då Luna ska sova och somnar sedan där det passar då han vill. Det är inte oftare vi är borta än att detta funkar ypperligt för oss. Dessutom får han känna att det är speciellt även för honom som liten att det är roligt att vara borta, att han får vara uppe lite längre mm.
Våra sätt fungerar bra även då andra lägger dem, förmodligen för att barnen är trygga och lugna i sitt godnattande. 😀

Ouch, vilket långt inlägg men nu vet ni hur vi gör i vår familj. 🙂


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

4 kommentarer till “Enter Sandman”

 1. Intressant! Vi provade en vecka med att ha spjälsänger utan en sida och det innebar att han kunde kliva ut och in själv ur sängen så I kunde prova sova i den. För vår del, funkade inte det av många olika anledningar (de flesta hade inget med I att göra) så nu har vi bara vänt spjälsängen så att den öppna delen är mot väggen. När han är hos sin mormor och morfar så får han sova i en egen säng och det har funkat. Vi kommer att prova att I får en egen säng hemma också men sängen som väntar på honom, saknar en del som finns i sommarstugan och vi vill inte vara där under vintern och rota så det får vänta ett tag. Vill inte köpa en ny eller begangnad säng förrän vi vet att den saknade delen inte kan hittas.

 2. Linda H: Låter vettigt. 🙂

 3. Så skönt med bra rutiner!

  Jag tycker vi har det bra med vår lille och han hade sovit i eget rum vid det här laget (jag sa ursprungligen att han skulle flytta vid jul om han sov bra) om det inte varit för att ovanvåningen (där sovrummen är) inte är helt klar och inte har grind för trappan. Jag vill inte stänga in honom i rummet och jag vill inte riskera att han smyger upp och trillar ner för trappan.

  Klart är i alla fall att han ”måste” ha fått en ny säng och sova i sitt rum innan bebisen kommer och det börjar brinna i knutarna, vi vill ju inte att han ska känna att han blir utsparkad bara för att det kommer ett syskon.

  Jag tänkte, precis som Clara, att han självklart skulle sova hos oss men efter 2-3mån fick han sova i sin säng brevid mig vilket funkade mycket bättre för oss alla!

  Hoppas att vi alla fortsatt slipper sov-strul med våra små, det måste vara sjukt jobbigt!

 4. Ellinor: Ja, det måste vara jobbigt för alla parter då man känner att det inte funkar.