Semlor med extra allt; semlor till många, semle-cupcakes och extra saftiga semlor.

Idag på självaste Fettisdagen bjussar jag på hela tre semle-recept i väldigt olika utföranden. För vad sägs om vanliga, mer traditionella men med extra fluffighet? Cupcakes à la semla? Och semlor för många som bakas i långpanna? Håll till godo. 😛

Dessa semlor till många åt vi på ett tvåårskalas för några veckor sedan och de är gudomliga!

Semlor i långpanna, 16 st.

25 gr. jäst
2,5 dl. mjölk *
1 dl. strösocker *
80 gr. rumstempererat smör *
1 tsk. mald kardemumma *
1 krm. salt *
ca. 8 dl. siktat dinkel *
1 uppvispat ägg *
1 dl. mandelspån

Fyllning:

300 gr. mandelmassa
1 dl. mjölk *
6 dl. vispgrädde *
florsocker * till garnering

Smula jästen i en bunke tillsammans med socker. Häll i den uppvärmda mjölken, salt, kardemumma och mjöl. Knåda till en deg, den ska inte vara klibbig.

Dela smöret i små bitar och tillsätt i degen under omrörning. Låt degen jäsa i 30 min.

Nu är degen väldigt smidig deg, det behövs inget extra mjöl. Forma degen till en rektangel, 2 cm. tjock och låt jäsa 30 min. till.

Pensla degen med lätt uppvispat ägg, strö på mandelspån.

Grädda semlabrödet 15 – 20 min. i 225º C.

Låt semlebrödet svalna helt och skär bort kanterna.

Riv mandelmassan och späd med mjölk. Dela brödet så att du får ett tunnt lock. Dela locket i 16 bitar.

Fördela mandelmassa på botten och täck med vispad grädde. Dela botten i 16 bitar, lika stora som lock. Lägg locket på varje bit och strö florsocker på.

image

image

(Bildkälla.)

Dessa semlor gör min mamma och de är fruktansvärt goda och luftiga, prova får du se!

Kesellasemlor, 14 st.

image

(Bildkälla.)

50 gr. smör *
2,5 dl. mjölk *
25 gr. jäst
1,25 dl. Kesella
2 krm. salt *
1 tsk. stött kardemumma *
0,75 dl. socker *
8 dl. siktat dinkel
1 uppvispat ägg *

Fyllning:

200 gr. mandelmassa
1 dl. mjölk *
2,5 dl. grädde *
florsocker *

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca. 30 min. Sätt ugnen på 250 gr.

Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca. 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5 – 7 min. Ta ut bullarna och låt dem svalna på galler under bakduk.
Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

Semle-cupcakes, 10 st.

Då jag såg detta recept hos Kelly Biddle var jag tvungen att spara det. 🙂

image

(Bildkälla.)

4 ägg *
3 dl. socker *
100 gr. smör *
2 tsk. kardemumma *
1 dl. mjölk *
2,5 tsk. bakpulver
4 dl. siktat dinkel *

Mandelmassa
En skvätt grädde *
Vispgrädde * och florsocker *

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör, kardemumma, mjölk, bakpulver och mjöl och rör ihop. Häll smeten till 2/3 i en smörad muffinsform eller en lite större pappersform i mitten av ugnen och grädda ca. 10 -12 min. i 200 grader. Låt svalna och skär sedan bort ett lock på varje muffin. Rör samman mandelmassa och lite grädde till en jämn smet. Gröp ur varje muffins och fyll med smeten. Vispa grädde med lite socker och spritsa på varje muffin. Pudra med florsocker.

Vad tror ni, föll något av recepten er i smaken?


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

Lämna gärna en kommentar