Sommaren är kort…

…eller? Det kan den ju omöjligt bli om vi redan nu tjuvsmakar på den? Gnager lite i kanten, diskret, sprött och försiktigt så att det nästan inte syns. Då kan vi smaka sommar ända tills Kung Bore släpper sitt envetna tag om det midvintrade Lyckobacken och tussilagos åter kan klättra längs dikeskanterna.

image

Leon springer redan nu runt i shorts och t-shirt inomhus och lilla nudisten Luna i blöja med nya ekotrosorna utanpå. Minst ett par, men gärna fler! Johan & jag drömmer om höga sommarhimlar från filtar på gräset med Lillmys under ett skyddande parasoll på babyfilten som ärvts från syskonen. En nystädad Lillebo (lekstugan) där barnen kan ha saftkalas och leka trädgårdsmästare och leta skalbaggar som katten Findus. Korpar i tiotal bor högt ovan molnen, strax under solen lite till vänster vid molnet som alltid ser ut som en ‘stor farlig dinosarije’ enligt storebror och deras sommarsång har gjort Leon till en perfekt korpimmitatör vid blott 4,5 års ålder.
Vi ska äta frukost på farstukvisten och vattna våra Mårbackor i alla gamla bykgrytor i gjutjärn. Myntan ska växa sig vild och virka egna dreadlocks in bland jordgubbarna som nästan inte ens hinner bli ljusrosa innan små barnävar roffar åt sig dem och snabbare än kvickt tjoffar in dem i munnen.
Jag vill ha Lillmys i selen på magen och lyssna på hur hen förnöjt snusar mätt och nyammad mot solen och borra in näsan i fjunet på hjässan som visst kallas hår. Jag villge så hög fart med gungorna att det suger i magen och se 4 brunbrända armar försöka nå grantopparna. I familjehängmattan under susande björkar ska vi ligga i en förnöjd hög medan ‘frömjölslarver’ ramlar ner och smala whippethanar försöker ta sig upp. Vi ska äta så mycket melon som om vi odlat den själv och av de första, lavendellila syrenerna kokar vi saft till alla våra utflykter. Vi ska leta spigg i sjön och odla fräknar på näsan. Blåmärken och skrubbsår ska födas och dö och barnen ska cykla. Vi ska ta långa promenader med alla barnen i skrindan, ner till sjön ska vi gå varje kväll just då solen går ner och fylla hungriga magar med munfullar med hallon. För så gör vi jämt och har alltid gjort. Vi ska se vinden leta sig igenom spannmålsfälten och vinka till älskade grannen i traktor varje gång han kör förbi med sina lass och vid havet jagar vi saltstänk på sommsrvarmt skinn.
På kvällarna då alla sover tar vi med oss barnvaktsmonitorn och oss en tur i vår trädgård. Vi vattnar lite, plockar undan, kastar boll med hundarna och ibland tar vi oss ett glas alkoholfritt bubbel. Du blir alltid lika brun som en pepparkaka och din hud är alltid varm och solkysst och ack så väldoftande.
I sex veckor ska vi ta igen den här senvintern/våren och leva. Så lång sommarsemester har vi aldrig haft! Vi ska låta vår gamla grusväg damma ner vår turnébuss och barnens ekosandaler ska springa fort – för inte kan man ju springa långsamt. ‘Det är ju som att gå kan man säga, mamma.’ Vi ska odla lagom mycket och bara det som är enkelt, gott och sköter sig själv. Komplicerade saker i mängder gör vi den dag som små kottarna bivit tallar och på tonårsmanér ger sig av till skogs för att finna sin plats i världen. Då måste vi ju syssla med något, jag & Johan, emellan turerna med husbilen jag drömmer om och nakenkatterna jag vill ha.

image

image

Varje sommar tittar vi på varandra och säger att ‘denna sommar ska bli den bästa i mannaminne’ och varje sommar lyckas vi. Så även i sommar, det vet jag. Kan man göra nåt annat då man bor på Lyckobacken?


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

10 kommentarer till “Sommaren är kort…”

 1. Oh herregud, låter ju helt underbart………….. och dessutom vet jag att det kommer att bli så som ni vill:)

 2. mamma: Det låter bra. 🙂 Kram <3

 3. Vad vackert skrivit! Jag önskar er en fin vår och en mysig sommar! Lycka till med Lillmys så småningom !

 4. Söder-Malin: Tack detsamma! Kramalin

 5. … och plötsligt kändes sommaren inte så långt borta ändå 😉

  Det kommer att bli en underbar sommar i år! Så de så 🙂

  Kram i solskenet

 6. Beatrice: Det låter toppen – STOR kram tillbaka!

 7. Åh så ljuvligt! Nu längtar jag ännu mer 🙂 Efter trädgårdspyssel och mat på altanen och solvarma katter som lägger sig i skuggan med husse och matte, och gräs mot barfotafötter och solmogna tomater mot gommen och klucket av vatten mot båtskrov och… 😀

 8. Älvan: Ja! Mer sommar åt folket! 😀

 9. Åh, jag tror jag dör en smula! Ärligt talat blir jag rörd, vet inte varför men gråter en skvätt ändå…

 10. Ellinor: Gravidhormoner!!! Tack. 😀