Fröjelkulan

Kan ni gissa vad detta är förutom ett fint och välarbetat smycke?

image

Det är faktiskt den s.k ‘vikingakulan’, Fröjelkulan, från Gotland – en replika av ett riktigt vikingasmycke i bergkristall och silver efter fornlämningar i Fröjel på Gotland. Härstammar från 900 – 1200 e.Kr och originalet finns numer i fornsalen på Visby museum. Man har hittat flera sådana här kulor i Fröjel socken, den största var hela 4,8 cm. i diameter!

image

Kulan är ca. 20 mm. i diameter.

Enligt sägnen bar de visa inom vikingarna detta mytomspunna smycke både för att kunna förutse framtiden i kristallen som spåkula men också som prydnad. Bergkristallen fungerar även som förstoringsglas.

Den är en stor favorit redan och känns kraftfull att bära pga. bergkristallernas många förmågor. Den finns här hos Kristallrummet och finns även som mindre modell med kedja samt tillhörande örhängen.


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg: