Lyxig kladdkaka med olivolja och mörk choklad

image

Om man inte har fin ekologisk olivolja till denna kaka kan man likaså bra byta ut den mot t.ex rapsolja med neutral smak.
Kyl kakan väl innan servering för att verkligen framhäva kletigheten och för att lätt kunna skära den i snygga bitar.

8-10 pers.

200 gr. mörk choklad av fin kvalitet *
1,5 dl. fin olivolja *
3 ägg *
2,5 dl. socker *
1 tsk. vaniljsocker *
0,5 tsk. flingsalt *
2 dl. siktat dinkel *
50 gr. vit choklad *
röda vinbär eller lingon *

Sätt ugnen på 150 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform (form med löstagbar botten). Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält över vattenbad och rör ner olivoljan. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt lite lätt. Rör ner mjölet och sist chokladblandningen. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20 min. och låt svalna. Ställ i kylen minst en timme. Bryt den vita chokladen i bitar och smält över vattenbad. Spritsa eller ringla den över kakan och låt stelna. Garnera med bär och servera med uppvispad Mascarponeost blandad med lika delar vispad grädde.


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

2 kommentarer till “Lyxig kladdkaka med olivolja och mörk choklad”

  1. Detta måste jag prova! Låter riktigt gott och lyxigt 🙂

    Ha en fortsatt trevlig söndag!

  2. Mikaela: Detsamma! 🙂

Lämna gärna en kommentar