Mina bröst är som svalor som (h)äcklar?

Malin Wollin skriver om det här och här, Ebba von Sydow gör det också. Vi snackar debatten som (ännu en gång) rasar; offentlig amning.
Jag blir lika trött varje gång det tas upp (även om jag denna gång gläds åt att offentliga, starka förebilder som står på JA!-sidan) över att det ens ska måsta bli en debatt! Det är ingen som debatterar att folk fiser eller rapar heller och i vår värld är i alla fall att amma sitt barn lika naturligt.
Jag har skitstora bröst. Långa, gigantiska och alldeles förträffligt underbara (hur kan de inte vara det – jag har hittills ammat nästan två år av mitt liv och mer ska det bli!) limpformade tingestar. 😉 Jag har alltid varit storbystad och mer nu pga. min kraftiga övervikt. Men det som stör mig i debatten är att förespråkarna för JA!-sidan alltid skriver att ‘brösten syns ju inte’, ‘jag har aldrig visat brösten’, ‘man kan amma hur som helst och var som helst.’ Nej, alla ni som har nätta, glatt uppekande och jävligt pigga bröst – alla kan inte det! Jag måste hålla i den gigantiska boob som Gosman för tillfället rattat in sin frekvens på för att han inte ska kvävas eller i alla fall gå helt vilse under den. Jag måste sitta ner för att, på allvar, inte Love ska amma i höjd med naveln och det gör att ca. 3 kvadratdecimeter Malinbröst syns då jag ammar. Och jag måste använda båda händerna för att, så diskret det bara går, få tillbaka bröster i BHn med mjölkinlägg och allt. Men vet ni, allt detta skiter jag i!!! För det första så kan ingen vettig morsa låta sin skatt vara hungrig fast maten är tillgänglig ett par ynka centimeter bort bara för att lite hud kan väcka anstöt i omgivningen. Och för det andra är en skrikande bebis bra mycket mer störande än ett bröst. På allvar så tror jag att människor som stör sig på offentlig amning har problem med både egen sjäkvkänsla, kroppskännedom och sexualitet. Det är såna människor som går på toaletten för att fisa fast de är helt ensamma och det är såna som inte kan förlika sig med att ett bröst som sugits på av en hungrig liten en kanske ett par timmar senare nafsas lite erotiskt på.
Jag kommer helt obesvärat att amma mitt detta sista och tredje barn i alla offentliga sammanhang. Jag vägrar, eftersom alla våra tre kunnat amma utan ‘lugn och ro’, gå undan till nåt avskilt rum för att det jag gör väcker anstöt. Jag vägrar låta mig objektifieras eftersom jag sköter det så diskret jag någonsin kan – mina långa bröst och mina handfasta grepp till trots. Man har fullt upp då man ammar och hinner inte tänka porrigt. Och tro mig, sexig är det minsta man känner sig då det rinner ljummen mjölk från mungipan för att barnet inte hinner svälja och denna mjölk febrilt letar sig neråt för att anlägga en Snippsjö en bit söderut! Vem i herrans namn gör detta för att visa upp sig och försöka vara sexig?!?
Det är mer nakenhet på stranden och på alla reklampelare längs gator och vägar. Det är stora posters med porrigt särande ben och fuktiga putiga läppar på (anorektiskt smala) bikinimodeller i skyltfönstren på HM och Lindex mitt emot fiket där Love Harju avnjuter dagens fjärde gourmetmåltid från Malins Pattseria men det är lilla jag som väcker anstöt och äcklar…

Suck.

image

Om vi är på café varför ska inte jag också kunna få ett par schyssta brön? 😉

image

Jag känner så här; den som stör sig på offentlig amning tittar självförvållat på en situation man kan blunda och titta bort för. Man behöver inte tokstirra på den bit av bröstet som eventuellt syns, då säger det helvetiskt mycket mer om observatören än den tappert ammande modern!


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

25 kommentarer till “Mina bröst är som svalor som (h)äcklar?”

 1. WORD! Inget annat behövs 😉

  Fast jag måste kanske ändå tillägga: att jag ammade båda barnen hejvilt överallt. Jag fattade inte riktigt att det uppfattades så tabu och fel av många.
  Såhär i efterhand kan jag faktiskt komma ihåg tillfällen då folk tittade mindre uppskattat, men det fattade jag inte då. Himla skönt att vara uppe i det blå ibland 🙂

 2. Sara: Ja! Får jag vara där med dig ibland? 😉

 3. Pluspoäng till rubriken 🙂

 4. Sara: Hehe! Var hyfsat nöjd då jag fick till den 😉

 5. Haha, absolut! Välkommen 😉

 6. Sara: Tackarrr! 😛

 7. Grymt bra skrivet! Jag håller med helt och hållet!

 8. Lisa: Härligt! Och tack. 🙂

 9. Otroligt bra skrivet. Jag applåderar hemma hos mig framför datorn!

 10. Madeleine: Tack och bock! 🙂

 11. Du är såhärligt fyndig i dina formuleringar!

  Själv väljer jag att skita helt i ”debatten” och spela dum om och nör någon skulle opponera sig. Men å andra sidan, jag är väl dum, för jag fattar varmluften inte vad det är att bli upprörd över, haha! Jag ser mycket fram emot att amma var jag än befinner mig närhelst mini blir hungrig. 🙂

 12. Ellinor: Det låter som en utmärkt plan! ♥ Kram på dig!

 13. Haha, härligt! Du är bäst!!

 14. Anna Grundberg: Tack vännen! ♥

 15. Jag slänger fram mina lååååånga tuttar varhelst jag behagar. Vill min unge snutta så vill hon. Jag gör det trots långa, stora och slafsiga bröst. Jag gör det med 14 månaders unge! Va, ammar du en unge som kan gå!!? JA DET GÖR JAG. Jag ammar och jag älskar det 🙂
  Och med långa härliga tuttar kan hon nästan sitta bredvid och snutta. Inte bara mysigt, bekvämt också.
  Såg precis mer tutte i en duschtvålsreklam och den går på bästa sändningstid!!

 16. Sofia: Ja, det där med reklam är en gåta – hur kan det vara mer legitimt?

 17. Haha asgarvar med enorm ige känningsfaktor!! Mina allt annat än små behag slänger jag glatt fram närhelst liten är hungrig – och det är ofta. Har nån problem – tough shit Sherlock! Var oändligt tacksam över mina mjölkpåsar när V blev akut hungrig i bilen från Cork till Dublin och hon inte tog flaska och det inte fanns nånstans att stanna. Knäppte loss mig själv där jag satt i mitten av baksätet, lutade mig halvstående fram och lyckades servera en mycket uppskattad middag till barnet i bilstolen. Det var nog en syn för gudarna för medtraffikanterna….
  Underbart skrivet Malin!!!
  Kram

 18. Sara – lev livet levande: OMG! Det hade jag kunnat betala mycket för att se!!! 😀

  Kram härliga du!

 19. Ja det finns liksom inte mer att säga än WORD! Sorgligt nog vet jag personer med social fobi som den ena går undan på toaletten och den andra stannar hemma pga de inte vågar amma offentligt. Alla som har problem med offentlig amning borde verkligen bara hålla käft! och gå kurs i biologi och kroppskännedom eller något.

  Du kanske har sett/hört om ”Apan satt i granen”-Anna som ammade på tv4 Efter tio? http://blogg.alltforforaldrar.se/apan/2013/03/12/en-tutte-i-tv-mitt-brost-gastar-malou-i-efter-tio/

  Klart att det är god mat i Malins pattseria! 😀

 20. TantMango: Tack för dina värmande rader! 🙂

  Ja, och det är suveränt att hon gjorde det. Samtidigt är det skevt att det blir sånt halliballå kring en så naturlig sak.

 21. Amma på du, var och när Love vill. Det har jag också gjort med mina barn!

  Skulle vara kul att ses något framöver så vi får snusa på nytillskottet.

  Kram Storkussen

 22. Storkussen: Tack! 🙂 Ja, när ses vi? Kramalin

 23. När min minsta var mini-mini var vi i en större stad på besök hos en vän som också hade en liten. Min bror som också bor där ville bjuda på lunch och han var då tvungen att ringa och förvarna restaurangen (på lunchtid?) att det skulle komma två barn så vi fick sitta avskilt från alla andra. När det sedan blev dags för amning blev jag förvisad in i en skrubb, detta trots att vi redan satt alldeles för oss själva i ett hörn. Världen är upp och ner. En annan gång var det en ung tjej som berättade för mig att hon minsann inte ville titta på ”sånt där” (=ätande spädbarn) när hon åt sin lunch. Även då låg lillflickan under en filt och endast fötterna stack fram. Det roliga var att när jag satt på ett arbetarfik och väntade på sambon var det ingen av gubbarna som ens lyfte ett ögonbryn, för dem var det naturligt att mammor ger sina ongar mat.

 24. Mycket bra skrivet! Har ammat båda mina barn offentligt och helt struntat i vad andra tycker, det är deras problem om dom störs av att en lite bebis får sin mat.
  Kram

 25. Marita: Härligt att höra! 🙂 Kramalin