Ogräsfoccacia

Denna årstid svämmar diken, och i vårt fall vissa rabatter, över med ogräs. Mindre trivsamt då det försöker kväva omsorgsfullt planterade pioner men ack så gott att stoppa i munnen och fullproppat med nyttigheter! Detta bröd passar bra att göra med både t.ex späda nässelskott eller kirskål. Vill man inte länsa sin eller grannens rabatt går det lika bra med exempelvis spenat.

image

25 gr. jäst
3 dl. vatten
2 tsk. salt
0,5 dl. olivolja
7,5 dl. diktat dinkel
2 dl. hackade nässlor, kirskål eller spenat
2 msk. olivolja
1 tsk. flingsalt

Smula jästen i en bunke och blanda med saltet. Jästen löses då upp inom ca. 30 sek. (jag gör alltid så då jag bakar matbröd) Tillsätt vatten och olja.
Rör ner ditt val av grönt och blanda ner lite mjöl i taget, spara lite till utbaket.
Knåda samman till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 8 delar. Forma till bullar och kavla eller tryck sedan ut till platta kakor. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och jäs under duk ytterligare 30 min.

Tryck hål i bröden med fingrarna och ringla över olja och strö över salt.
Grädda mitt i ugnen i ca. 10 min.


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

Lämna gärna en kommentar