Krispiga kex

Lika goda som ett lättare alternativ till smörgås som brutna i mindre bitar med en krämig ostdip är dessa knapriga och nyttiga kex.

image

(Bildkälla.)

1 dl. havregryn 
1 dl. solrosfrön 
1 dl. linfrön 
1 dl. sesamfrön 
2 dl. vetemjöl 
2-3 dl. rågsikt 
1 dl. olivolja 
2 dl. vatten 
2 nypor salt 
1 tsk. bakpulver 
äggvita att pensla med 
flingsalt solrosfrön, linfrön och sesamfrön för dekoration 

Gör så här;

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop linfrön, solrosfrön, sesamfrön och havregryn i en bunke. Tillsätt sedan 2 dl vetemjöl, 2-3 dl rågsikt och 2 dl vatten och blanda runt. Om degen känns stabbig tillsätt mer vatten. Tillsätt salt och olivolja (om man föredrar någon annan olja går det också bra) samt bakpulver. Blanda sedan alla ingredienserna i en bunke tills det blir en fast deg. Slå ut degen på ett mjölat bord. Knåda igenom degen snabbt så att den blir smidig och bra. Dela sedan degen i 3 delar och kavla ut varje deg så den blir ca. 5 mm tjock. Tryck sedan ut kex i valfri form med hjälp av ett glas, en form eller en rivjärnsbotten. Lägg sedan kexen direkt på en plåt med bakplåtspapper, pensla kexen med äggvita och strö sedan över flingsalt och valfria frön.
Grädda kexen i ca. 15-20 min tills de fått en gyllene färg.


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

4 kommentarer till “Krispiga kex”

  1. Smarrigt!
    Visst borde man kunna byta (åtminstone en del av) solrosfröna mot typ pumpakärnor..? Är inte så förtjust i solroskärnor i så stor mängd…

  2. Ellinor: Absolut! 🙂

  3. de ser supersmarriga ut.,dessa måste testas

  4. Linda Näslund: Det tycker jag! 🙂