Yinyoga

För ett tag sedan började jag höra talas om Yinyoga överallt. Jag hade aldrig hört talas om det förr och nu dök det upp i tidningar, på TV och i diverse reklam.
Jag hittade då boken ‘Vila dig i form med Yinyoga’ av Magdalena Meclew och slog till. Hela mitt inre skrek efter denna bok och jag hade ingen aning om varför…

image

Så kom boken hem i postlådan efter ett par dagar och redan första kvällen var jag tvungen att prova. Och kvällen efter. Och kvällen efter och morgonen efter och…ja – jag är fast!

image

Det är en stretchande form av yoga som fokuserar på yin-träning (därav namnet) som är den mjuka och ‘svala’ formen av träning i motsats till t.ex min löpning som räknas som yang-träning. Perfekta motpoler och underbara komplement till varandra!

Man behöver inga direkta redskap förutom någon filt och kudde då det behövs till vissa av övningarna – eller alla om man har problem med värk eller onda leder.
Jag använder min gamla yogamatta och har lagt en mjuk filt på. Som stöd för vissa av de liggande övningarna har jag en mjuk plyschkudde och amningskudden.

Man följer inte någon direkt ordningsföljd utan kan göra de enskilda övningar man känner för just då, men boken är full med färdiga pass som Magdalena komponerat ihop för t.ex Migrän, Stress, Matsmältningsproblem, Ryggont, Efter löpning mm.

Det jag älskar mest med boken är att den är fotad i hemmiljö med ‘vanliga’ människor i vanliga kläder för att visa att det inte krävs mer än så och att alla kan yoga.
Det jag älskar mest med yogaformen är att alla kan göra den, tjock som smal, tränad som otränad.
Det finns dessutom flera variationer i utövandet på de flesta övningarna.

Varje övning går ut på att man intar rätt position och sedan vilar man. Man spänner nästan inga muskler och istället för att stanna i position i ca. 5 andetag stannar man i minst 5 min. Man sitter eller ligger och låter tyngdlagen göra resten. Och ja – den gör verkligen något! På lite drygt 1,5 vecka är jag smidigare än jag varit på flera år och märker redan stora resultat på hur jag utför varje övning.
Man pratar om att i annan yoga så använder man kroppen för att komma in i poaition, inom Yinyoga använder man positionen för att komma in i kroppen. Då förstår ni hur härligt annorlunda den är ♥

image

Detta är den perfekta träningsformen för mig som sökte något som kunde jorda mig. Här slappnar jag av i mindfulness och kan meditera samtidigt som jag yogar. En perfekt kontrast till löpningen där jag får min pulshöjande konditionsträning. De som letar efter den mer fysiska formen av yoga tycker jag ska prova t.ex Ashtanga då denna är fysisk fast på ett annat sätt! Det här är yoga för de som söker en mental utmaning. 😉

image

Jag lovar; jag är fast för livet – Yinyogan ger jag aldrig upp!

‘Smärtan är ofrånkomlig, lidandet är frivilligt / Buddha’


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

10 kommentarer till “Yinyoga”

 1. Kul att läsa det du skriver! Hela mitt inre skrek också efter boken när jag såg den, så nu väntar jag också på den

 2. Ulrika: Jag älskar den!!! ♥

 3. Min terapeut berättade för mig om YinYoga för någon månad sen. Hon visade några övningar som hon tyckte skulle passa mig och JA. Det gör dom verkligen.
  Har tom med sneglat på en yinyouga-utbildning 😉

 4. Sara: Gör’t!!! ♥

 5. Jag tänkte skriva ”kul att du gillar det men tror inte det är ngt för mig, jag sitter inte stilla så länge” men så insåg jag i samma andetag att kanske just därför borde det vara ngt. Ett verktyg för att ”kunna” sitta still…

 6. Ellinor: Haha, du är för härlig! ♥

 7. Låter så härligt! Jag borde komma igång med yogan igen jag också men det är så mycket annat… Jag föredrar dock den mer aktiva formen av yoga, mycket för att jag verkligen behöver stärka upp musklerna samtidigt som jag ökar smidigheten (jag har fått sjukt bra balans av mina ridlektioner men jisses vad stel man blir!).

 8. Älvan: Så härligt att rida! 🙂

 9. Men visst är den härlig? har ochså läst den boken och blev helt fast . Ska nu på morgonen ge mig iväg på yinyoga workshop på myaflow studio här i umeå och har längtat hur länge som helst

  Yingoga for ever !

  Kram sara den rara

 10. sara den rara: Åh så härligt! Ha det fantastiskt! ♥

  Kramalin