Att prioritera rätt

Många undrar hur jag hinner. Jag är hemmaarbetande mamma med alla tre sötnosar hemma största delen av veckan. Vi bor långt ifrån stan så alla ärenden dit in samkoordineras och slukar rätt många timmar. Jag driver ett, tack och lov ♥, välbesökt företag som jag jobbar med 3 – 5 dagar i veckan + att vi lagar all mat från grunden, bakar vårt bröd själva och ofta gör sånt som havremjölk mm. själva. Mitt i detta tränar jag minst 45 min/dag och sedan tillkommer duschning på det. Många frågar hur jag orkar och imponeras endera över mitt driv eller stör sig på att jag ska försöka vara så präktig och duktig.
Detta handlar inte på nåt sätt om att jag vill vara märkvärdig eller låtsas vara fröken duktig. Alla har vi fått ta del av lika många timmar på dygnet – det är vad vi väljer att göra med dem, hur vi var och en förvaltar vår tid, som gör skillnad. Jag skiter högaktningsfullt i hur andra lägger upp sitt liv eftersom jag har hittat ett sätt som fungerar för mig.

image

Jag ligger t ex aldrig och drar mig om morgnarna. Jag vaknar till direkt jag slår upp ögonen på morgonen för att jag vill hinna meditera i lugn och ro innan de tre barnen väcker dagen. Jag strukturerar upp morgondagen varje kväll innan jag lägger mig för att se till att jag hinner med det som ska hinnas. Jag gör flera saker samtidigt, sjunger ramsor för Love medan jag knådar bröddegar och hjälper Leon skriva ett brev till påskharen.
Många tycker nog att det verkar stressigt men jag stressar inte, mitt sinne är stilla men effektivt och klarsynt. Att börja och avsluta varje dag med meditation håller mig fokuserad och skärpt och ytterst närvarande i allt. Barnen är alltid med, bakar jag sitter Love bredvid i barnastolen och lyssnar på mig som sjunger medan Leon och Luna sitter uppflugna på diskbänken och pysslar eller hjälper mig.
Jag har valt detta för att jag vill leva mitt liv så här. Jag väljer att t ex starta mitt företag nu trots att det ‘egentligen’ inte finns tid för att jag höll på att explodera av idéer som jag behövde få utlopp för. Varje kväll vid halv åtta då alla tre barnen somnat sätter jag mig med mina inbokade klienter. Oavsett hur länge jag jobbar, om så klockan är 01 då jag lägger mig, så mediterar jag. Jag orkar detta för att jag tränar! Jag planerar alltid in morgondagens träning då jag gör min lista kvällen innan. Oftast sker den på morgonen medan alla tre barnen är vakna och sitter på mysiga filtar bredvid och vi tittar på barn-TV tillsammans. Jag ser nästan aldrig på TV och ALDRIG på vardagarna – jag prioriterar inte det. Jag slösurfar inte, tar sällan för långa duschar eller toabesök. Jag lever inte på nåt sätt ett tråkigt liv utan lyx och utsvävningar eftersom att sitta som en potatis i soffan inte är lyx för mig. Lyx för mig är bra och nyttig vällagad mat, att träna för att hålla mig frisk och stark och gå från att vara sjukligt överviktig till normalviktig, att få ta del av mina barns uppväxt och jobba med det jag tycker är kul. Och jag hinner det för att jag tar mig tid till det. Allt handlar om hur vi prioriterar och vad vi prioriterar. När andra sitter med ena näven i chipsskålen och bärsen i den andra framför slask-TV sitter jag och dippar morötter, dricker citronvatten och skriver nya guidade meditationer.
Det ligger ingen fördömning i andras val från min sida, men jag blir irriterad då andra, överviktiga, människor i liknande sits blir sur och irriterad på mig för att jag hinner så mycket då jag vet att de tillbringar sin tid lite som ovanstående. Gör vad du vill med din tid men ge fasen i att bli sur på mig för att jag gör på ett annat sätt!
Som sagt – alla har vi 24 timmar/dygn och alla har vi ett val. Väljer man då sen att ta TV-kvällar i soffan ska man inte bli sur på feta jämlikar som börjat träna och i och med det också rasar i vikt!


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

20 kommentarer till “Att prioritera rätt”

 1. Fina duktiga Malin<3 Tänk om fler kunde omprioritera åtminstone en del av sin tid!
  Stora varma kramar /Ulrika

 2. Ulrika: Tack snälla! Det betyder mycket ♥ Stor kram!

 3. Det här var ett väldigt inspirerande inlägg. Jag kan lära mig en hel dig from dig här om att lägga upp mina dagar. Tack Malin. Kram Sara

 4. Sara ~Snövits äpple~: Tack för det, fina du! ♥ Stor kram!!!

 5. Precis så är det, man väljer hur man vill göra! Och mycket tid vinner man bara på att skippa tv och slösurf. Nu ägnar jag mig visserligen åt att titta på serier ibland, men under tiden målar jag naglarna, handsyr, stickar, viker tvätt, sorterar papper etc. Fast det folk fascineras mest över i mitt fall är nog att jag ”hinner” läsa så mycket. Tja, läser man till frukost och lunch, på väg till och från jobbet och vid alla tillfällen man får däremellan så blir det ju en del läst…

  Jag tror också att många lider av additionsstress, dvs de ser att en människa gör x saker under sin dag, en annan y osv, och till slut blir det svårt att hålla isär och man sätter ihop allt och får för sig att en enda människa hunnit med alla sakerna.

  Sedan syns inte alternativkostnaden heller, dvs det andra människor valt bort att göra.

  Kram!

 6. Älvan: Älskar att ‘multitaska’! 🙂 Och det med additionsstress köper jag rakt av – igenkänningsfaktorn är hög på många jag känner till.

  Stor kram! ♥

 7. Fina Malin!

  Gott rutet 😉 Jag förstår inte att ”folk” orkar bry sig. Du är helt rätt i din prioritering, enligt mitt tycke i alla fall. Jag är själv uppvuxen med en mamma som fanns hemma hos oss barn och jag uppskattar den trygga uppväxt som det gav oss. Visst, vi hade kanske inte allt materiellt som andra hade men det har också gjort att jag än idag är väldigt tacksam för väldigt mycket i mitt liv. Jag har inga höga krav och det är så skööönt!

  Fortsätt du i skön Malinstil och livet på Lyckobacken blir precis så bra som er familj vill ha det.

  Kramar

 8. Beatrice: Tack snälla! Verkligen. Så fint att höra! ♥

  Ha en toppenfin kväll! Kramalin

 9. så bra skrivet och heja dig malin! tror jag lärde mig något utav det här också. Kram på dig!

 10. lisa: Bamsekram tillbaka! ♥

 11. Go Girl!! Precis så är det!! Jag sätter mig sällan i soffan före kl 21, och även då gör jag ofta annat samtidigt. Finner ingen större ro i att bara slötitta på TV, och slösurfar gör jag heller inte särskilt mycket längre. Det handlar ju helt om att prioritera sin tid, att göra sina val och att acceptera att det som är mina val kanske inte nödvändigtvis passar någon annan. och vice versa, och att vi aldrig har rätten att döma någon för hur de lever sitt liv!
  Kram

 12. Sara – Lev Livet Levande: Kloka ord! ♥ Stor kram!!!

 13. bra skrivet!!! det är alltid härligt att se hur vi människor väljer att leva våra liv och det inspirerar mig att fortsätta gå den väg jag vill gå.

  Jag hejar på dig, fortsätt din väg, den som känns bäst just för dig och din familj <3
  kram Åsa

 14. Åsa: Detsamma, kära du! ♥ Kramar!!!

 15. Amen! Jag blir inget annat än sjukt imponerad och inspirerad av dig. Bra rutet!

 16. Mary Sane: Tack kära du! ♥

 17. Mycket bra skrivet! Jag blir väldigt inspirerad när du beskriver hur du prioriterar och strukturerar dina dagar, så nu ska jag börja med det. Jag tror även att det finns en viss avundsjuka hos de personer som läser och tycker att du är präktig för att de inte har kommit på att det handlar om att prioritera rätt och man själv är ansvarig över sina val i livet.
  Fortsätt att vara underbara Malin!

  Kram

 18. Marita: Tack snälla! Så glad jag blir! Hoppas allt är bra? KRAMALIN ♥

 19. Hej!
  Jag hittade din blogg via tidningen Nära och tittar in här lite sporadiskt. Tycker du skriver väldigt bra och är lite avundsjuk på att du lever precis det liv du vill leva! 😉
  Jag har själv inte riktigt ännu hittat min plats i livet (trots att jag är över 50), men jag har fått indikationer på att mitt liv är på väg åt ett annat håll och det ser jag fram emot!
  Det du skrivet här är sååå rätt! Vi är alla resultat av de val vi gör hela tiden och varje dag. Just i kväll sitter faktiskt jag med handen i chipspåsen, men det är ett val jag gör idag. Det händer inte varje vecka och för mig är det okej att det blir då och då.
  Att strukturera sin dag är väldigt smart. Själv gör jag det inte och jag tror jag tappar energi på det. Jag flyter liksom bara med utan att styra upp min tid. Något att ta tag i kanske…
  Tack för din inspirerande och kloka text! Ha det gott!!

 20. Helena: Så glad jag blir över din kommentar! Spännande att livet är på väg mot något nytt! Önskar dig stor lycka till! ♥

  Kramalin