Att lyssna till sitt hjärta

Clara börjar blogga hos Amelia istället för på egen domän och får spe för både det och det faktum att hon gör reklam på bloggen trots att hon är sååå tydlig med att inlägget är ett företagssamarbete. Det uppstår diskussioner om hur det är att leva på sin hobby och hur man egentligen tar betalt för konst

Det sistnämnda fick även mig att fundera då jag förvisso inte jobbar med konst men ändock använder mig själv och en förmåga som redskap i mitt yrke.

Det är trixigt och knixigt då vänner och främst bekanta hör av sig och vill ha hjälp och man hör på vissa att de luskar lite för att se inte hur mycket utan faktiskt om jag tänker ta betalt. Detta trots att prislista finns tydligt på hemsidan.
Jag har faktiskt nolltolerans på det nu sen jag startat eget och dras med en massa utgifter i företaget. De enda som får behandlingar gratis är familjen, dvs. min egen, mina föräldrar, mor- och farföräldrar och min bror med familj. Till övriga har jag inte ens rabatterat pris eftersom jag redan ligger relativt lågt, det finns inte så mycket marginal att spela på. Och jag tänker liksom att det klart folk vill betala, även de som känner mig både mer och mindre. Detta är mitt jobb, mitt levebröd, och ska i framtiden bli min enda inkomstkälla. Att tro att jag gör nåt gratis bara för att vi har gemensamma bekanta är ju lite grann som att jag skulle stövla in på kontoret hos nån bekant och tycka att den ska ta tjänstledigt, dvs. obetald ledighet, en dag och röja lite förråd hemna hos mig. Hänger ni med på mitt resonemang?

Nej, vågar man inte ta betalt för sin konst, sitt skapande eller sina tjänster visar man både på att man inte inser sitt eget värde (och om inte jag inser det – hur fanken ska då nån annan kunna göra det???) samtidigt som man är osolidariska mot andra kollegor i branschen.

Allting har ett pris – betala det ♥

image


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

8 kommentarer till “Att lyssna till sitt hjärta”

 1. Klart som fasen att du ska ta betalt!! Fattas bara annat. Inte stövlar man väl in i en kompis/bekants butik och förväntar sig att få saker gratis?!

  Kram

 2. Sara – Lev Livet Levande: Nej, det är sant! ♥ Och vore det några som skulle få gratistjänster/grejer vore det ju vänner snarare än bekanta. 😉

 3. Himla bra skrivet!

 4. Carina: Tack rara du! 🙂 ♥

 5. Ja, det där med att ta betalt. En förutsättning när det kommer till allt företagande. Och ja, folk förväntar sig både det ena och det andra. Speciellt när det handlar om ”abstrakta” värden som konst eller tjänster.

 6. Ellinor: Ja verkligen! 🙂

 7. Helt riktigt, TA BETALT, dina tjänster är värt sin vikt i guld. Jag tycker du är på tok för billig men förstår att det är just nu i början, sedan så.

  Allt gott
  Jenny

 8. Jenny Jahn: Haha, du är så rar! Tack för pepp och fina ord! ♥