Indonesisk morotssoppa med egna naanbröd

En ruggigt god soppa med lagom sting. Vill man ha den extra het tar man färsk chili istället för chiliflakes.

4 – 6 port.

6 stora morötter
En skvätt olja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
En tumstor bit ingefära
4 limeblad
1 l. vatten
2 brk. kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk. chili flakes
Salt, peppar

Skala och slanta morötterna. Fräs i olja. Tillsätt hackad lök och vitlök och skala ingefäran. Finhacka den och fräs runt med morötterna och löken. Lägg också i limebladen. Smula ner grönsaksbuljongtärningarna och chili flakes. Häll i vatten och kokosmjölk. Låt soppan koka ca. 10 min. tills morötterna är mjuka. Fiska upp limebladen och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

Servera med rykande färska naanbröd!

Egna naanbröd;

1 pkt. jäst
3 dl. vatten fingervarmt
8 dl. vetemjöl special
1 tsk. salt
2 msk. olja
2 tsk. honung eller socker
1 ägg

Att garnera det nybakta naanbrödet med; smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja

Smula ner jästen i bunken och rör ut i fingervarmt vatten. Tillsätt nästan allt mjöl, salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna. Låt degen till jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 min.)
Stjälp upp degen på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm. tjocka tjocka rundlar ca. 15-20 cm i diameter. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.Värm en pannkakslagg på max värme (eller sätt på ugnen på 250 grader.)
Baka bröden i ca. 3-4 min. på varje sida i stekpanna. (Gräddar du bröden i ugn så fördela dem på bakplåtspapper, 3-4 på varje papper. Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naan-bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.)
Vid servering så penslas bröden med smält smör samt beströs med lite salt – gärna flingsalt. Det är gott att ha i lite pressad vitlök i smöret ellee örter som t ex persilja.


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

2 kommentarer till “Indonesisk morotssoppa med egna naanbröd”

  1. Ibland när man läser recept blir man hungrig fast man inte alls är hungrig egentligen… måste tyda på väldigt goda recept, som detta låter som!

  2. Sara (Falun): Denna är galet god! Och så enkel. 🙂