Engelsk löksoppa med cheddarostgratinerat lantbröd

Jamie Oliver är vår matguru här hemma och denna soppa är inspirerad av honom – jag har bara freebasat till den lite. 😉

image

För 6 – 8 port.

Ett knippe vårlök
En purjolök
5 stora vitlöksklyftor
3 bananschalottenlökar
En silverlök
2 gula lökar
2 röda lökar
En kruka salvia
Olja
Smör
1 l. vatten
2 buljongtärningar
Salt, vitpeppar

Bröd
Smör
Vällagrad cheddarost

Finhacka all lök. Häll en skvätt olja i en tjockbottnad kastrull som det inte bränner fast i och lägg i en rejäl klick smör. Då det smält, lägg i all lök och salvia och låt fräsa runt. Vrid ner vätmen på låg värme och låt steka i minst 30 min. Löken ska bli karamelliserad och nästan smält sönder i kastrullen. Rör då och då för den får ABSOLUT INTE brännas fast!

image

Slå på ugnen på maxvärme och grill-funktion.
Häll vattnet över löken och smula ner buljongen. Låt koka upp och sedan småputtra i 15 min. Under tiden skärs tvåcentimetertjocka skivor av något gott lantbrödsliknande bröd. Smöra och dela på mitten. Skär ett par rejäla skivor cheddar och lägg på.
Smaka av soppan med ev. salt och vitpeppar. Häll upp i ugnseldfasta skålar och lägg i bröd. Ställ på en plåt och gratinera i ugn i ca. 10 min. tills osten blivit gyllene och börjat bubbla. Ta ut FÖRSIKTIGT och ställ på assietter och servera genast.

image


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

2 kommentarer till “Engelsk löksoppa med cheddarostgratinerat lantbröd”

  1. Jag vet inte ens om jag gillar löksoppa…men både ditt recept och när jag sett Jamie göra det här på tv så nästan dregglar jag… Tur för dig att du inte bor närmare, då hade jag kommit och provsmakat 🙂

  2. Annica i Hunsen: Haha! 🙂 Det är vansinnigt gott – jag lovar!!! 😛