Friterad kladdkaka med hemmagjord vaniljglass- och chokladsås

I nåt nummer av Buffé fanns ett recept på detta med fast då uppmanades att använda köpt kladdkaka och färdig frityrsmet. Jag som avskyr halvfabrikat tycker att ska det vara så ska det vara på riktigt så jag totade ihop följande;

6 port.

Jag gjorde om kladdkakan för att få den liiite nyttigare, originalreceptet finns här.

Kladdkaka;

150 gr. smält smör
3 ägg
3 dl. kokossocker
3,5 dl. siktat dinkel
1 tsk. vaniljpulver
1 krm. salt
6 msk. kakao

Smöra en avlång limpform och bröa den med kakao.

Rör ägg och socker fluffigt och tillsätt sedan övriga ingredienser, ta smöret sist.
Häll i formen och grädda mitt i ugnen i 150° i ca. 25 min. för att få en gräddad kaka men ändå med krämig mitt.

image

Låt svalna och skär i 6 skivor. Lägg de styckevis i frysen i två timmar.

Vaniljglass;

2 äggulor
2 dl. socker (glass går utmärkt att göra med kokossocker om den är smaksatt. Jag gillar inte hur vaniljglassen blir med kokossocker.)
1 msk. vaniljsocker Bourboun
2 dl. grädde

Vispa samman allt tills det blir som mjukglass i konsistensen. Häll i en form och frys minst 4 timmar innan servering.

Chokladsås;

1 dl. kakao av god kvalité
1 dl. vatten
1 dl. socker
1 krm. salt
1 dl. grädde

Vispa samman allt utom grädden i en kastrull. Låt koka upp och koka samman under några minuter under omrörning. Ta av från värmen och vispa ner grädden. Låt svalna.

Frityrsmet;

Denna görs precis innan man ska fritera!

2,5 dl. siktat dinkel
1 msk. bakpulver
1 tsk. vaniljocker Bourboun
1,75 dl. iskallt vatten

Blanda samman de torra ingredienserna noga med en visp så att mjöl och bakpulver blandas noga. Tillsätt vattnet lite i taget och vispa helt slätt.

Häll en liter raps-, solros- eller frityrolja i en hög kastrull. Låt hettas upp och se till att köksfläkten är avstängd och att du har ett stort lock nära till hands.
Lägg i en centimeterstor tärning av potatis eller bröd. Då den direkt blir gyllene är oljan tillräckligt het, 180°.
Ta upp kladdlakan från frysen och doppa snabbt i frityrsmeten. Släpp i kastrullen från dig eller lägg i den i kastrullen med hjälp av en hålslev. Fritera tills den blir vackert gyllene och ta upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper. Så fort du friterat klart, på med locket, stäng av värmen och flytta försiktigt kastrullen långt från spisen.

Lägg upp kladdkakorna på tallrikar med en ordentlig kula glass och en klick vispad grädde. Häll över lite färska blandade bär och krossa några maränger över varje portion. Toppa med att ringla över chokladsåsen.

image


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

Lämna gärna en kommentar