Det är skillnad på lyssna och lyssna

image

Jag hittade ovanstående citat på Instagram i samma veva som jag fann ett som sa att ‘Don’t listen to reply, listen to hear’. Jag har jobbat oerhört mycket med båda i sommar och höst, att bara lyssna. Att inte stressa den som pratar med ett ‘uhum’, ‘jaha, eller ‘ja’ för att den ska skynda sig. Jag har försökt att, speciellt i sammanhang om flera, låta den som pratar verkligen prata i lugn och ro och sedan vara säker på att den inte vill tillägga något extra.
Jag verkligen avskyr att avbryta och att bli avbruten och detta har hjälpt mig med båda sakerna. Sen märker jag att jag lättare minns det folk sagt och att jag njuter mer av samtal med andra eftersom jag är så närvarande i nuet.

Detta har också gett mig ett lugnare tempo i mitt eget prat. Jag skyndar mig inte lika lätt för att hinna säga så mycket som möjligt på kortast möjliga tid utan jag har blivit mer eftertänksam vilket också lett till att det jag säger får större vikt, både för mig själv och andra, och att jag inte pladdrar runt en massa oväsentligheter bara.

Dessutom har jag ett otaliga gånger fått beröm för att jag är en sån bra lyssnare vilket känns kul eftersom jag då vet att mitt försök till förbättring och förändring verkligen lyckats 🙂

image


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

2 kommentarer till “Det är skillnad på lyssna och lyssna”

  1. Att lyssna aktivt är verkligen en konst, och en ganska svår konst! Jag jobbar hela tiden med att försöka låta bli att formulera svar i huvudet, avbryta och skjuta in jaa, jaha, hmmm osv. Det är inte helt enkelt, faktiskt jäkligt svårt tycker jag, men något jag verkligen vill lära mig att bemästra.
    En dag kommer jag hela vägen fram!

    Kram

  2. Sara – Lev Livet Levande: Ja, nog är det trixigt alltid
    ..kramis!