Thé på chagasvamp

Det nya och trendiga på hälsofronten är medicinalsvampar. Inte s.k hallucinogena svampar man tar för att bli hög eller för att eventuellt tillfälligt förstärka andliga förmågor, utan svampar med bevisat hälsosamma effekter. Då de hallucinogena sorterna inte är, eller någonsin kommer att bli, aktuella för mig har vi däremot snöat in på en hälsosam sort som heter chaga, eller sprängticka. Det är en sorts parasit som tar fäste på björk eller al och gärna på ett ställe där trädet redan är lite ansatt. Sedan suger den ut all näring ur trädet och växer i storlek medan trädet sakta dör och svampen blir superboostad med all växtkraft från trädet. Ett angripet träd lever i 10 max 30 år efter att en sprängticka växt fast och ofta föds fler svampar på samma träd. Det är därför bra att lämna kvar en om man hittar ett träd med många svampar för då kommer flera att fldas och man kan på sikt återvända och skörda mer. Det är inget hokus pokus över detta utan det blir lite som att tappa björksav, all explosiv boost naturen ägnar sig åt komprimeras liksom i denna svamp. Ofta ser svamparna ut lite som vrilar och de är lätt porösa och ofta ganska stora. Om man har en kniv eller pinne och petar lite i ena kanten kan man sedan bryta loss svampen. Dela den sedan i mindre bitar och låt torka väl. Sedan tar man 2 – 3 cm. stora bitar och gör avkok på. På med minst en liter vattek och låt koka i minst 90 min. Sila av och drick. Smaksätt gärna med tex. mynta, kanel eller honung. Behövs det så fyll på med mer vatten under kokningen. Bitarna kan återkokas ett par tre gånger om de torkas mellan varven på en bit hushållspapper. Då de inte längre avger färg eller smak och man tar en ny bit så torkar man med fördel de gamla och mortlar sönder till ett superpulver. Detta kan man blanda i gröt, smoothies eller grytor för att maximera effekten.

Det smakar inte svamp om det. Vi dricker vårg rent, utan att ha smaksatt det, och det smakar liksom skog. Lite fyllig, dov smak av jord och mylla. Vi tycker om det men det kanske är för att vi druckit det nu i flera månader och vant oss – vad vet jag? Det är ingen svamp man tillagar som tex. kantareller eller Karl Johan utan man gör avkok eller äter det i pulverform.

Vill man inte ut och leta chaga själv så finns både pulver, färdigt thé i påse eller bitar att köpa på nätet i diverse raw- och hälsokostbutiker. Chaga har länge plockats och förtärts i både Nordamerika av indianerna och deras chamaner och av urbefolkningen i Sibirien. Man säger att i ju kallare klimat en chaga växer desto mer näring innehåller den så om ni ska köpa och då hittar från tex. Sibirien eller någon annanstans i Ryssland så köp gärna det.

Har du smakat chaga?


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

2 kommentarer till “Thé på chagasvamp”

  1. Är periodare på chaga-te 🙂 Jag smaksätter inte heller mer än med lite mjölk ibland. Hittade en kanonsida på engelska ang chaga med lite mera vetenskapliga fakta. Tex att dom ämnen som sägs kunna bota/mota cancer är näst intill omöjliga att få ut hemma, att det krävs mer än att koka för att frigöra dom. Men det gör inget…jag tror man får ut mycket nyttigt ändå 🙂

  2. Annica: Det tror jag med. Vi har nån engelsk bok om chaga också och den är ju verkligen så himla nyttig! 🙂