Huevos rancheros

              

Den mexikanska rätten Huevos rancheros (‘Ägg på ranchens vis’) finns tydligen i lika många utföranden som det finns bondgårdar i Mexico och här hemma har den gjort dundersuccé efter att Jamie Oliver lagat den i TV. Alla älskar den, även barnen, och eftersom den går att göra glutenfri passar den även mig. Så här gör vi för 8 pers.

Börja med tomatsalladen. Skiva 6 stora tomater och lägg på ett fat. Finhacka en kruka färsk oregano och strö över. Ringla över citronolivolja och krydda med lite flingsalt. Ställ åt sidan.

Gör ranchero-såsen genom att mixa en brk. med skivade jalapeños och hälften av spadet från burkens innehåll med en kruka färsk koriander. Ställ åt sidan.

Mixa 8 stora avocados med en kruka färsk koriander och smaka av med färskpressad lime, chiliflakes och salt. Ställ åt sidan.

Hetta upp olja i en stekpanna och fräs runt malen kummin. Låt två förp. svarta (väl sköljda och väl avrunna) bönor ‘poppa’ runt i oljan på hög värme ett par minuter. Bönorna öppnas upp och blir mjuka innuti men knapriga utanpå. Häll upp i en skål som tål ugnsvärme och ställ in i ugnen på underhållsvärme.

Vispa ihop 12 ägg med 1 dl. grädde och krydda med salt och vitpeppar. Riv 250 gr. cheddarost. Smält lite smör i en stekpanna och gör äggröra på äggen. Låt den bli så där härligt krämig och rör sist i osten. Också denna i en skål och in i ugnen.

Beräkna två tortillas per person. Stek de på en sida in en torr och het stekpanna och peta sedan ner de i ett glas så att de svalnar till en skål. Peta ur dem och lägg på ett fat. Plocka fram allt och servera och njut. Som middag eller brunch. Eller frukost. Riktigt ‘vi hörs på en kvart’-käk!


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg: