Råd bot på ret!

Min farmor tipsade mig om en bot mot min enerverande rethosta; kålrotssirap!

(Bild lånad härifrån.)

I någon tidning hade hon läst att man ska ta en ganska stor kålrot * och dela den på mitten. Ett lock och en underdel alltså. Sedan tar man och gröper ur den (t.ex. med en äppelurkärnare eller ett ‘kulhjärn’). I den under delen ska man sedan strö ut ett par msk. socker * och lägga på locket och låta det stå ett par dagar. Då bildas en tjock, kletig sirap som tydligen ska lindra oerhört bra mot rethosta.

Gissa vem som skrivit upp kålrot på handlingslappen inför helgen? 😉

Någon som provat detta?Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

5 kommentarer till “Råd bot på ret!”

 1. Inte testat det…annars rekommenderas timjansirap varmt! Timjan har den förundeliga effekten att den både lindrar rethosta SAMTIDIGT som det är slemlösande och gör att hostan försvinner! Förut gick det också att beställa sådan här färdig timjansirap på apoteket! Kanske kan man det fortfarande?

  Recept: Koka upp torkad timjan med lite vatten och ekologisk mörk sirap eller honung så att det blir en simmig ”soppa”.
  Låt stå på plattans värme gärna ett par timmar eller mer.
  Sila upp och förvara kallt i kylen.

  Lycka till!

 2. Mysan: Åh! Jag brukar göra ett timjansavkok och dricka vid hosta, något som brukar fungera alldeles ypperligt. Timjan har ju oerhört goda, lindrande egenskaper! 😀

 3. Hm låter hemskt intressant det här båda tipsen, alltså kålrot och timjansirap. Men får jag fråga hur man sen ska inta kurerna, ska man dricka en klunk bara som vanligt hostmedicin eller?

 4. Bakom Lisen och Ik: Ja, så har då jag i alla fall gjort. Typ efter maten då det ofta kan kännas retligt eller vid sänggående. 🙂

 5. Ja man tar en klunk när man behöver. Tack vare sockret medicinen så håller den ganska bra i kylen så det är bara att ”hutta” på tills det känns bättre..