Egen havremjölk

Johan och Leon har den senaste veckan gjort vår egna havremjölk. Oerhört spännande tyckte jag om den första avsmakningen. Bara för att konstatera att den smakade precis som vi är vana att havremjölk smakar!

För 1 liter färdig, silad, havremjölk blandar man 3 dl. havregryn * och 15 dl. vatten tillsammans med 3 msk. olja * med neutral smak samt lite, lite salt.

Mixa med en stavmixer, i en blender eller en matberedare och sila sedan i en silduk.

Häll sedan upp på en väl rengjord flaska, gärna med hjälp av tratt.

Och voilà, bra mycket billigare mjölk än den vi köper i affären är färdig!

Vi räknade ut att vår egentillverkade mjölk kostar ca 1/5 av vad den gör i affären. Havregrynet vi använder till 1 liter färdig mjölk kostar ca. 3 :-, oljan endast ett par ören. Vattnet kommer från egna källan så det kan vi inte räkna in något på egentligen, men ska vi vara riktigt korrekta så kan vi lägga till några ören där ocskå eftersom vi renar vattnet med en säck kalk-granulat per år. Flaskorna är återvunna sedan länge men kostar väl något öre i varmvatten då de diskas så allt som allt ca. 3,50 :-. Och så slipper vi en massa förpackningar som ska sorteras och återvinnas.

Det ska bli spännande att använda den egna mjölken i mat- och bakning. Vi återkommer om detta längre fram! 🙂


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

51 kommentarer till “Egen havremjölk”

 1. Tusen tack! Jag har precis irriterat mig på att ekologisk havremjölk är hysteriskt dyr samtidigt som jag skulle vilja dra ner på sojamjölken som inte är så klimatsmart. Så det här tipset kom precis i rättan tid. I morgon är det jag som drar ut och handlar ekologiska havregryn!

 2. Pernille: Jag vet, det är ju toppen! Och havregryn är ju det enda av de mjölk-alternativ som finns som faktiskt är svenska, det är ju inte ris och soja.

 3. smart!

 4. Lisa: Ja, det är det! 🙂

 5. ÅH, vad bra! Och verkar lika lätt som med mandelmjölken! Ska jag banne mig prova också med en gång! Tack för tips!

 6. Vera: Varsågod! Ja, den är onekligen busenkel! 🙂

 7. Jar precis gått och funderat på att utveckla ett ansikts-tvättmedel med havre (som har rengörande egenskaper för huden). Den här havremjölken skulle troligen gå att använda som sådan på huden istället för tvål om ni vågar prova 🙂 Tror jag ska pröva det här, och eventuellt modifiera lite för utvärtes bruk (typ lägga till lite honung och eteriska oljor). Tack!

 8. Hilda: Men så spännande! Tack för det! Havre är bland det underbaraste som finns ju!

 9. Måste testas 🙂

 10. Edun: Ja, det tycker jag! 😉

 11. Åh så spännande!
  Återkom gärna om hur den var att använda i matlagning.
  Jag undrar också hur länge den håller sig… så om ni får fram ett svar på det också så blir jag glad!
  Jag ska nog också prova mig på det hela längre fram.
  /Jenni

 12. Jenni: Jag bakade kanelbullar på den igår helt utan problem, de blev snarare luftigare än annars men om det beror på att vi använde hemmagjord havremjölk istället för köpt havremjölk vet jag knappast.

  Precis som den köpta, som är helt utan tillsatser håller sig en öppnad flaska ett par dagar och en oöppnad ska hålla sig ett par veckor. Eftersom man inte åstadkommer vakuumtäthet på samma sätt som en tetrapak så håller den inte ett år som den köpta gör.

  Vi gör en 3-4 flaskor i taget då vi dricker minst 1 liter/dag.

 13. […] Ekonördarna på Lyckobackens blogg hittade jag ett recept på egentillverkad havremjölk som jag förstås blev tvungen att testa. […]

 14. Hej! Fick tips om er blogg igår av en kompis, och idag har jag testat att göra egen havremjölk med gott resultat. Har bloggat om det på peppen.wordpress.com och länkat till er.

  Kommer fortsätta följa er blogg 🙂

  /Maria i Umeå

 15. Peppen-Maria: Men så kul! Välkommen hit! Och roligt att du planerar att stanna! 🙂

  Havremjölken blir ju kanon, och vi använder den till samma som den köpta; bakning, matlagning mm. Leon älskar den!

 16. […] Jag älskar havremjölk och har börjat göra min egen. Det är galet gott! Malin har lärt mig ett enkelt och bra recept. […]

 17. Hmm, ser lite spännande ut. Kanske ska testa 🙂
  Hur länge håller mjölken? förvaras det i kylen?
  ( kanske konstiga frågor? ^^ )

 18. E.K: En oöppnad flaska håller två till tre dagar i kylen och en oöppnad ca. en vecka, också den i kylen. 🙂

 19. kan man frysa den kanske? om man som jag är ensamhushåll och vill göra mycket på en gång

 20. martina: Hm, jag vet inte. Har faktiskt ingen aning…

 21. Jättebra detta ska jag definitivt testa 🙂 Tack

 22. Lesly Valencia: Varsågod! 😀

 23. Undrar igentligen om man verkligen behöver sila den?

 24. Pia: Oja! Är vi ambitiösa silar vi den två gånger. Annars är det mer en geggig sörja. Silet tar vi rätt på och använder istället för köttfärs eller i brödbak! 😀

 25. Testade att göra detta recept på havremjölk och tyckte resultatet blev jättebra. Men dagen efter så var den ganska ”slemmig” alltså inte lika ”vattnig” i konsistensen som köpt havremjölk. Som om det vore en gnutta potatismjöl i den. Det gör ju inget för bakning o pannkakor. För att dricka blev den för simmig/slemmig för min smak.

  Blir den så för er med? Eller är det bara jag som är kinkig?

  Jag mixade ihop allt och silade av direkt. Vilket gick långsamt och sen kramade jag ur en del av vätskan försiktigt kan det vara felet?

 26. Carola: Hm, så brukar inte vi uppleva att våran blir…vi silar också på samma sätt som du beskriver. Kanske kan det skilja på olika sorters havregryn?

 27. Jag tror vi hade ICAs, det måste vara stärkelsen som gör det. Är er havredryck lika i konsistensen som köpedryck alltså inte annorlunda på något sätt? Svårt att förklara, jag kanske fick den att låta jätteslemmig, men bara aningens redd så att säga. Jag ska prova igen. Har sett ett annat recept med att hälla på kokande vatten, låt det vila i 30 och sen mixa tänkte prova den varianten med och se vad som händer då?

 28. Carola: Hm, lät spännande! Hojta gärna till om du får till det bättre med det receptet.

  Vi har använt ICAs och nu har vi Saltå kvarns men det blir inte så…vad lustigt. Kan det bero på vattnet på något vis? Hur hårt eller mjukt det är?

 29. […] och vår Ica butik i centrum. Har tänkt tidigare att jag ska göra egen. Hittade ett recept på egen havremjölk och det såg ju inte alls svårt ut, så varför inte ta och testa. 1/5 del av priset blir det, […]

 30. […] Linas post om sin blogg där hon pratar om Underbara Claras blogg där jag hittade länk till det här! Jag känner hur inspirationen rinner till, ända ut till fingertopparna, och helt plötsligt har […]

 31. […] meddela att göra egen havremjölk var superenkelt o smakar precis som köpes. Det är alltså det här receptet som jag skrev om för nån dag sen som jag utgått ifrån, rekommenderas för den nyfikne, […]

 32. Hej!
  Vad kul med ett recept som detta.
  HAr funderat länge på om man inte kunde göra just havremjölk själv. Jag är speciellt förtjust i chockladhavredryck men även ”vanlig”.
  Det jag funderar över är att du skriver olja med neutal smak.
  Vilken menar du då?
  Tack för receptet 🙂

 33. Vad kul!

  Jo, vissa oljor kan t.ex ha en ‘Nötig karaktär/nötig smak’ el. dyl och då smakar mjölken gräs. 🙁 Står det inget på flaskorna brukar de vara neutrala i smaken. 🙂

 34. Ah kanon.
  Då ska jag se vad jag kan hitta.
  Provade med olivolja faktiskt och det funkade utmärkt 🙂
  Eller så är det bara jag som har fel på smaklökarna. haha
  Men som sagt tack för inspirationen 🙂
  Ha en bra dag!

 35. Härligt!

  Det kan vara så att den smakkombon sitter i sedan jag var gravid med 2an och kräktes konstant och allt smakade blä. Maken & soben drack upp den ‘äckliga mjölken’ utan problem. 😛

  Detsamma till dig – och en trevlig helg!

 36. Hej

  Läste receptet på egen havremjölk ska prova nu i helgen, tack för det. Vill samtidigt tipsa om att jag odlat ekologisk sojaböna så nu går det att göra klimatsmart sojamjölk . . .

 37. Arne: Så intressant! Tack för att du delar med dig! 😀

  Har du provat länge?

 38. Jag har inte provat själv det var mer en kommentar till Pernille som skrev tidigare och till alla andra som kan vara intresserade. Jag är lantbrukare och mest inriktad på odling och förädling och spännande utmaningar. Jag har odlat soja i två år i liten skala och försöker nu sälja in bönorna till olika intressenter. Bönorna går ju att förädla till en mängd olika produkter bl.a. sojamjölk.

 39. Arne: Så himla spännande – håll mig gärna upptaterad på sikt. 🙂

 40. Hejsan!

  Tack för ett bra recept. Men jag undrar om någon har tips på hur man kan vitamin- och mineralberika havredrycken själv på kalcium, B- och D-vitamin. 🙂

 41. Robert: Intressant. D-vitamin finns ju att köpa i droppform med olja så det borde väl gå att tillsätta. Frågan är i vilken mängd?

  Någon läsare som vet?

 42. Ska det vara vanliga havregryn eller går det lika bra med fiberhavregryn?

 43. Ida: Det torde fungera även med det. 🙂

 44. Det blir lite bittrare i smaken med fiberhavregryn, har jag hört i alla fall.

 45. Linnea: Vi märker inte någon skillnad men nu ska jag vara uppmärksam framöver. 🙂

 46. Hej där,

  jag fick inspiration av ert recept och har gjort en massa olika experiment med råg/kornflingor och polentablandningar tillsammans eller utan havreflingor (även skrädmjöl). Dock tycker jag drycken smakar bäst med havreflingor alena. En sak vill jag dock fortfarande utveckla: de kommersiella produkterna är sötare än den dryck man får via ert recept. Detta utan att tillsätta extra sötningsmedel. Förklaringen jag har fått är att de på något vis selekterar för korta kolhydratkedjor (alltså sockret) i havren och på så vis får fram en sötare smak. Jag har letat efter annan silningsutrustning än saftsil utan att hitta någon. Finns det någon som har en idé? En annan idé är att tillsätta mältat havre för att få en sötare/djupare smak. Återstår att testa…

 47. Daniel: Gud så intressanta funderingar! Och vad du experimenterat. 😀

  Det finns inga silningsverktyg bl.a hemvin- och öltillverkning?

  Jag har också en läsare som mixat grynen en gång innan, torra, och sedan blandat med vätska och mixat igen.

  Återkom gärna i ditt laborerande! 🙂

 48. Havremjölk har jag aldrig provat, varken köpt eller hemmagjord. Det här måste jag testa! Alla hormoner och sånt som vissa säger finns i ”vanliga” mjölkprodukter tycker jag nästan är lite otäckt. Mandelmjölk har jag dock provat, fantastiskt! 🙂

 49. Shimmerdimmer: Vi har bara havremjölk – älskar den; funkar till allt! 😀

 50. Tjo, äntligen kan jag sälla mig till hyllningskören!
  Har gjort många försök och åstadkommit vidriga sörjor, som smakat havremust, varit slemmiga, varit tjocka i konsistensen o vattniga i smaken, varit långt ifrån köpt havremjölk. Misstänkt att hyllningskören består av frälsningssugna veganer som uppfinner konstiga substitut och säger ”det smakar exakt som oxfilé”, men inte ätit en oxfilé sen -85 o inte skulle kunna skilja mellan en oxfilé och en binda. (det kan inte jag heller)

  Knepet var att inte vara så attans ambitiös, att mixa kort, ca 30 sekunder. Inte som mandelmjölk som man mixar tills öronen trillar av.
  Ser fram mot morgonkaffet nu!

 51. Elias: Härligt! Smaklig spis!