Den femte boken

Jag har alltid sagt att det måste finnas fem böcker som är mer speciella. Fem stycken som förändrar ens liv mer än man trott innan och fem stycken som, utan inbördes rangordning, man inte kan tänka sig vara utan.

Nu har jag mina fem. Jag har äntligen hittat den femte!

Det började med ‘The Secret’ för 3 ½ år sedan. Sedan kom ‘Alkemisten’ strax efter för att sedan efterföljas av ‘En ny jord’. För ett tag sedan slukade jag ‘Lyckan, kärleken och meningen med livet’ och har sedan dess inväntat. Kommer det en femte och i så fall när?

Jag trodde faktiskt inte att den skulle komma att bli den då jag hittade den, signerad och väl förpackad, i postlådan en dag för några veckor sedan men ett tiotal sidor in i boken sa jag till Johan med uppspelt röst ‘Jag trot jag har hittat den! Den femte! och ja; det hade jag.

 

Carolina Gårdheims bok ‘Släpp loss din inre livskonstnär’ är bland de fem bästa böcker jag läst – och jag har ändå läst sedan jag var 3 ½ år så det är tusen och åter tusen böcker jag plöjt genom livet! Då det kommer till denna typ av bok, om vi nu ska generalisera, så har jag i alla fall läst ett femtiotal genom åren så lite att jämföra med har jag.
Den har förändrat mig på ett sätt jag nog varken trodde var möjligt eller beredd på, till och med Johan märker skillnad på mig och tycker att det skett en avsevärd förbättring med mitt mentala välmående.

Boken är indelad i fem (haha, där kom det igen – synkroniciteten! 😉 ) olika delar som alla behandlar varsitt område med djupgående ‘underkapitel’/delar. Jag har lusläst varenda del och gjort så att jag haft en anteckningsbok och penna med mig som jag skrivit upp viktiga kom-i-håg! i eller nedtecknat svar jag funnit i olika övningar eller i Carolinas tänkvärda ord. Här får vi följa hennes egna resa – från utbränd till upptänd – hon är som en låga som tänt mitt mediala medvetande ytterligare och som gett mig (eller jag har väl snarare gett mig själv dem med hennes hjälp) insikter jag aldrig kommer att släppa ifrån mig.

Vad är det då som gör denna bok så speciell? Vad skiljer den från alla de andra tusentals självhjälps- och må braböcker som släpps årligen? Till att börja med så var det en fröjd att läsa en bok på det språk den faktiskt var skriven (med det menar jag inte att denna inte går att översätta, för det gör den) och inte slafsigt översatt som jag upplever att vissa är. Carolina pratar i egna termer, som ‘skapande medvetande’, och öppnar upp lite nya dörrar och erbjuder nya uttryck än de rätt uttjatade ‘attraktionslagen’, ‘mindfulnsess’ osv. Även om jag förmodligen är först ut med att använda dessa termer så var det skönt med nya, friska vindar. Det blir ofta så med böcker som översatts till svenska att översättaren ofta håller fast vid det första översättandet och skippar synonymerna och inte sällan blir då texten onyanserad. Här är skriftspråket så flytande och korrekt att jag som ofta tenderar att störa mig på sådant inte alls hittar något att haka upp mig på.

Förutom att Carolina på nästan varje sida kommer med peppande små hurrarop i marginalen så är övningarna oerhört genomtänkta och det märks genom dem att Carolina verkligen jobbat med sig själv i många olika kanaler. Vissa övningar är mer regelrätta ‘psykolog-övningar’ medan vissa är med friare. Alla med en och samma genuina intention – att jag som läser den ska må bättre!
Eftersom den utgår ifrån där jag befinner mig just nu kan den läsas av alla, oavsett bakgrund, och kan med fördel läsas igen och igen beroende på vilken fas man eventuellt genomgår för stunden.
Jag är mer peppad än någonsin på att ta mig vidare och utvecklas och känner mig stärkt i mig själv, tack vare Carolinas alla övningar, i att möta de förändringar som väntar.
Måste man då göra alla övningar? Nej, absolut inte. Man kan göra det som passar, en halv eller ingen, eftersom de inte hänger ihop mer än att jag ska hitta mig själv på ett djupare plan. Dessutom finns löpande genom hela boken hänvisningar till t.ex. en avslappningsövning längre bak som kanske passar inför en viss affirmeringsövning man ska göra eller hänvisningar till vart saker och ting man redan läst och kan behöva kika på igen återfinns.
Dessutom finns tänkvärda Fundera på… på återkommande ställen i boken där vissa gör att man verkligen rannsakar sig själv och vissa mer eller mindre är ja/nej-tankar.
Man läser nog inte denna raktvav utan jobbar sig med fördel igenom den. 🙂

Boken är dessutom oerhört vacker med inspirerande foton och vackert inbunden med textilrygg och bokmärkesband som gör att man enkelt hittar vart man är utan något pappersbokmärke som rasar ut eller genom att (gud förbjude!) vika s.k ‘hundöron’!

Jag har gråtit mig igenom stora delarvav denna bok. Den kom så lägligt och jag har kommit till sådana insikter med mig själv och känner numer sådan respekt och kärlek för mig själv (nej, det är inte ‘cheesy’ – det är sant!) att jag är den och Carolina evigt tacksam. Den har fått hedersplatsen i sovrumsfönstret och jag kommer att unna alla som jag känner som jag tror skulle vilja läsa och har behållning av denna ett ex. vid bemärkelsedagar och högtider. Den har förändrat mitt liv och det kommer även ni så småningom att bli varse. 😀

Boken finns i lite olika upplagor (bl.a med meditations-CD) i egna butiken Kreativ Insikt. Nej – ni kommer inte att ångra er om ni köper den!!!


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

16 kommentarer till “Den femte boken”

 1. Lite nyfiken blir jag allt – jag som har som motto att ständigt utvecklas personligen…

 2. Ja, det är samma här! 🙂

 3. Den bästa bok jag någonsin läst är Döttrar till en dotter. Mer skönlitteratur och har ingenting med en själv att göra men den är verkligen otroligt otroligt bra! Så tjock så man druknar men ack så många räddade bilresor i Norge den gav mig

 4. Tack för tipset! 😀

 5. Spännande läsning, förstår din lycka. Jag fick oxå ett ex o signerad. Kreativ insiktsböcker o produkter har hjälpt mig mkt i livet. Jag har oxå en Secret samling, började med att beställa filmen the secret, sen boken the secret o därefter Kraften, sen dagens visdomsord o nu attraktionslagen. Oj vilken ny resa jag började 🙂 kramar & kärlek <3

 6. Ja, det är fantastiskt hur vissa kan påverka en! Älskar Kreativ Insikt så jag förstod att Carolina gjort en bra bok men inte exakt hur bra!!!

 7. Men TACK, Malin, vilken otroligt fin recension! Jag är alldeles rörd. Det ju precis detta jag har hoppats på, att de som läser boken verkligen ska ta till sig möjligheten till en resa, en påverkan på livet till det bättre. Tack för att du delar, jag uppskattar det mycket!
  Ljus och kärlek,
  Carolina

 8. TACK för att Du skrivit boken jag väntat på! Otroligt! Jag kommer att läsa den igen framöver för i takt med att jag utvecklas är jag övertygad om att jag kommer att ta till mig den på andra plan.

  Den, och det andra Du gör, är fantastiskt!

  Lycka, hälsa & välgång!

  Kramalin

 9. Åå…så man ska ha fem? Hmm….fast favoriterna är ju på lite olika plan….hmm…Jag har iaf tre vid sängen som alltid ligger där 🙂 Måste beställa Carolinas omedelbart! Eller…så önskar jag mig den i present, det är ju snart 🙂

 10. Den rekommenderas varmt – man kan inte bli annat än inspirerad!

  När fyller du? 🙂

 11. Vi har samma favoriter =)

  Väntar nu på Carolinas bok samt Paulo Coelho´s almanacka från Adlibris.

  Ett litet tips som jag tror du skulle gilla. ”Kärnfrisk familj – så gör du” av Ninka-Bernadette Mauritson & Morten Mauritson. Se om du kan hitta den på ditt bibliotek. Klart läsvärd.

  Lev väl i höststormarna

 12. Vad kul! 🙂

  Ja, jag har hört talas om den – ska ta mig för att läsa den framöver! 🙂

 13. Jag fyller i slutet på november….:)

 14. Spännande! 🙂

 15. Jag har också beställt boken. Dels läste jag om den på Kreativ Insikts hemsida, sen läste jag det här blogginlägget. Därefter har boken dykt upp både här och var, dragit i mig. En dag beställde jag den och nu är det mitt projekt. Det största projektet i livet!
  Tack för ett bra inlägg som inspirerade mig ännu mer.

 16. Vad roligt! Hoppas den ger dig de verktyg du behöver!