Får det lov att vara den dagliga dosen cancer?

Nej, jag trodde väl inte det – fy så hemskt! Ändå verkar det tyvärr vara det vi serverar bland det käraste vi har – alla barn under 2 år.

En läsare hörde av sig (ni är ovärderliga!) och tipsade om en FB-grupp hon är med i som heter ‘Miljövänligare vardagsliv’. Där har det diskuterats om de D-vitaminberikade droppar som ges via BVC till barn upptill 2 år. Jag funderade mycket på detta i samband med Leons födelse men hittade inga fel med de då, hur jag än sökte. Men nu har det visat sig att ACOs D-droppar innehåller en tillsats, ett E-ämne, som inte alls är bra att få i sig. Den innehåller vitamin D3, butylhydroxianisol och solrosolja. Butylhydroxianisol är syntetiskt framställd och det står såhär om den på Äkta varas hemsida; ‘Kan innebära hälsorisker för småbarn. Misstänks orsaka allergiska reaktioner och hyperaktivitet. Omdiskuterade cancereffekter.’

Det finns ett likvärdigt alternativ från Dunmedics som inte innehåller några tillsatser och ni som känner oss vet att en flaska redan är på väg hem till oss. Vi köpte 2 st. direkt eftersom en flaska håller i 24 mån. Ska man ändå beställa och belasta miljön med frakt så kan man lika gärna beställa två i samma veva. Bodystore tar 45 :- för sina men man kan även be sitt Apotek ta in. Det gjorde läsaren som tipsade oss om detta och hon hade då fått betala 50 :-. Enligt Bodystore kunde även BVC ta in dessa från Dunmedics. Intressant, det har aldrig uppdagats. Där ser man hur mycket man missar om man inte har käften med sig jämt och ständigt!

Frågan man ställer sig är ju hur landets BVC väljer att ge alla ett med tvivelaktiga tillsatser när det finns ett fullgott alternativ utan? Idag ska jag fråga mitt BVC varför…


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

50 kommentarer till “Får det lov att vara den dagliga dosen cancer?”

 1. Väntar barn nr 2 nu om en månad. Bra att veta.

 2. Karro: Ja, detta var (dåliga) nyheter för mig. 🙁

 3. SÅ dåligt!!! Sprider så gott jag kan! Mailat mitt bvc också.

 4. anna: Bra! 🙂

 5. Tack för info! Och där åkte Acos d-droppar rakt i soporna. Fy fan alltså!

 6. Jenny / Rosella Eco Beauty: Ja, jag var så arg att gnisslade tänder igår!

 7. Jag väntar barn till sommaren. Hua vad läskigt, men ÅH så bra att du skriver om det! Hejja!

 8. Linda Näslund: Tack snälla!

 9. Tusen tack för denna info!! Helt sanslöst att BVC inte har bättre koll på detta när de nu ordinerar det till våra små mirakel!!!

  Kram

 10. Sara – lev livet levande: Min sköterska sa idag att de är ordinerade att fortsätta ge ut ACOs…hur korrupt illa luktar inte det? 🙁

 11. Jag har också precis köpt Dunmedics d-vitaminer till barnen efter att inte ha gett dem några på jättelänge eftersom de vanliga innehåller oönskade grejer. Jag ska också skriva ett inlägg, det är bra att det sprids!

 12. Anna/Fru C: Ja, gör det. Bra!

 13. Tack för info, ska köpa dunmedics direkt!

 14. Åsa: Mina kom idag och verkar precis som de (o)vanliga från.ACO.

 15. Denna ger vi till E och funkar jättebra! (men det visste du kanske redan om du läst i gruppen.)

 16. Jenny / Ekomamma i stan: Skönt att höra. 🙂 Fast jag läser inte, har inte Facebook.

 17. Men vad är det för samhälle vi lever i. Jag blir chockad! Blir till att fråga BVC imorn. Sprider också detta vidare så kanske våra käraste får bättre saker framöver…

 18. Frida: Ja, man mår faktiskt illa. Och att de vet om det och ändå fortsätter rekommendera det, det skrämmer ju mest!

 19. Tack och kram! 🙂 Ska se till att min bvc tar in dessa istället.

 20. Yael: Vårt kommer inte att göra det. 🙁

  Tack snälla för tipset!!!

 21. Instämmer med alla föregående!!!

 22. Ellinor: Ja, det är otäckt!

 23. Va fasen?!?! Ja vi diksuterade ju detta du och jag iom Leons födelse och jag har kännt mig restriktiv till det, dels för att det pratades om att barn fick för mycket d-vitamin vilket inte var bra. (Eller hur det nu var?)
  Men att det ska finnas ett fullgott medel och inte informeras om det?!!?!? Plus att BVC delar ut det som innehåller bevisat skadliga ämnen?!?!? Så j-la stört…….. 🙁

 24. Nadia: Jamen då fanns inte så mycket info att tillgå och jag vet att du läst någonstans då att det bara var vitaminer. Och det är ju så man tänkt – att det faktiskt bara innehöll vitaminer men aj jäklar så fel man hade.

  Ja, för mycket D-vitamin är inte bra och BVC pushar ju gärna för att ge längre upp än de rekommenderade 2 år… 🙁

 25. Vilken tur att jag varit så glömsk med dessa droppar då 🙂 Nu blir det till att köpa Dunmedics droppar ist!
  Skönt att våran nr 2 (juli 2012) inte kommer att få en enda droppe av ACO.

 26. Marie: Så kul! Grattis! 😀

  Ja, visst är det otäckt? Vi är kassa på att komma ihåg att ge de och tur är väl det!

  I Sverkers soptunna med ACO-skiten!

 27. Jag har delat detta på facebook och hoppas att fler får upp ögonen för detta.

  Jag har beställt dunmedics på apoteket hjärtat (heter det så?) och de skulle ha den hemma på 1-2 dagar.

 28. Sara: Bra att det gick. 🙂

  Toppen, ju fler som delar ju bättre spridning!

 29. Men herregud! Jag gav nyss den dagliga dosen till min 2-månaders, nu mår jag skit. Men Tack för att du delar med dig. Jag ska ställa BVC mot väggen redan imorrn. Länkar hit från Facebook också.

 30. Malin: Man får inte tänka så, då blir man knäpp. Då skulle jag ha världens ångest över att Leon dragit i sig ett par flaskor under sin livstid. Man får glädjas åt vad man kan göra framledes och att man upptäckt det. 🙂

  Meddela gärna vad ditt BVC sa.

 31. Hej!

  Har bloggat om detta, och länkat till er!

  Bra att informationen sprids.

 32. Outofsweden-blogger: Tack, tack!

 33. http://asebeia.wordpress.com/2011/01/27/butylhydroxianisol-i-vitamin-d-droppar/

  slå inte på stora trumman i onödan, nog för att man kan byta ut dropparna ändå, men man behöver inte oroa sig nämnvärt

  vänligen Gabrielle

 34. Gabriélle: Det var en otroligt välskriven och dokumenterad artikel du publicerat, tack för att jag fick ta del av den. Dock finner jag ingen anledning att ge det till mina barn, det finns så mycket skit i mycket annat de får i sig och istället för att låta de bli en helvetescoctail så väljer jag att plocka bort de ämnen som blir synbara och som jag kan ‘se’ och därigenom plocka bort.

  Tycker att ACOs och BVC-centralernas loja bemötande i sig är värt att slå på yrumman för, men det är ju så; sjuka människor är bra människor eftersom de kommer att behöva vård och mediciner som genererar intäkter.

  Ha en toppenfin kväll! 😀

 35. Livsmedelsverket har gått ut och skrivit om detta på sin hemsida och påstår att det bara är ett PRtrick från andra företaget för att sälja sina egna droppar, alltså att det inte stämmer, ACO-dropparnas tillsats är enligt Livsmedelsverket inte alls cancerframkallande!

 36. Malle och lilla R: Det är ändå lustigt för t.ex. Äkta vara ‘bekräftar’ ju sedan långt innan att det kan framkalla cancer. Skulle Dunmedics ha hackat sig in på deras sida då el?

  I överlag har jag inte så mycket till övers för Livsmedelsverket som ex. rekommenderar lightprodukter till barn samt kompletta färdigrätter som måltid till barnfamiljer. Sen är det bra att de kan komma med riktlinjer men det farliga blir då folk slutar tänka och reflektera själva och slaviskt följer det andra säger åt de. 🙂

  Ha en toppenfin kväll och helg!

  Kramalin

 37. Nej säkert inte. Jag kan hålla med i misstron på många sätt, jag är väldigt paranoid numera när det kommer till det mesta eftesom det visar sig att det mesta är giftigt på ett eller annat sätt 🙁 Jag ger inte heller så mycket för myndigheters snack 😉 men man hoppas ju att de har rätt i detta fallet. Jag hade aldrig hört att det var farligt ens när jag läste att Livsmedelsverket dementerade uppgifterna och skrev att det inte var sant. Ville väl bara meddela att de iallafall hade dementarat det hela 🙂 sant eller ej.
  Ha en finfin kväll

 38. Malle och lilla R: Det är jag jätteglad över att du gjorde – tack så mycket!!! 😀

  Kramalin

 39. Det var ju verkligen otrevligt att veta att man petar i sinna små hjärtan detta varje dag (eller varje dag då jag kommer ihåg det och det är ju inet so ofta tack och lov).

  Jag kollade med ett apotek där jag brukar handla och dom hade tagit in de cancerfria dropparna och helt slutat sälja ACOs. 45 kr kostade de i butiken och det käns ju som en summa jag mer än gärna betalar för detta.

  Tack för upplysningen!

 40. Ida: Ja och om man ska köpa ACOs kostar de 46 :- i butik så dessa är tom. billigare. 🙂

 41. På denna sida finns generella tips om hur minska på miljögifterna i sin vardag: http://kemsam.blogspot.com/
  Mvh.//J

 42. Jimmy: Tack!

 43. Jag glömde be om droppar på BVC och orkade inte gå tillbaka utan köpte på apoteket istället: de hade Dunmedecis. Tror inte de hade ACO, i alla fall såg jag inte till dem. Det var en ren slump, men nu känns det onekligen väldigt bra att lilltösen inte har proppats med en massa onödiga och ev farliga ämnen!

 44. Linda Färnevik: Så skönt – det finns en mening med allt!

  Kramalin

 45. Jag frågade på Apoteket om D-droppar utan Butylhydroxianisol men de hade inga, inte ens som beställningsvara. Detta trots att jag läst på DunMedics hemsida att de skulle vara återförsäljare. När jag åkte till ”storstan” gick jag in på Kronans droghandel och där hade de minsann bara DunMedics droppar, de kostade 47 kr/flaska. Jag köpte två och de kommer att räcka ända tills mitt barn fyllt två år.

  När min svägerska skulle köpa till sin dotter blev hon kraftigt ifrågasatt varför hon inte skulle ha ACOs droppar ”det var ju inte sant det som stått på bloggar och i tidningar” (typ). Svägerskan tyckte att personalen inte skulle lägga sig i anledningen till varför hon frågade efter produkten och gick till ett annat apotek som hade DunMedics droppar =).

  Det berör väl ingen annan om man vill följa försiktighetsprincipen och stoppa i sitt barn så lite tillsatser som möjligt?! Jag tycker det är konstigare att ACO anser sig behöva stoppa i E320 i sina D-droppar när det är lika lång hållbarhet på DunMedics droppar som INTE innehåller ämnet!

  Jag har också läst om E320 i Tommy Svenssons ”Handbok för den kräsne konsumenten”. Jag har en äldre upplaga, så han har framfört detta långt innan diskussionen som blev nu i media. Han beskriver ju ämnen som MISSTÄNKS vara skadliga för oss. Det räcker ju för mig! Jag stoppar inte i mitt barn något som jag lika lätt kan hitta ersättningsprodukt för som INTE innehåller ämnet!

 46. Anci: Precis så tänker vi med! Och ACOs och Livsmedelsverkets påstående att det typ är Dunmedics själva som ligger bakom detta för att få sälja sin produkt är absurd då det, precis som du säger, funnits fakta om det länge!

  Heja oss som vågar stå emot!

 47. Ja ja nu e de ett tag sen ni skrev detta! Men nu börjar jag nästan se ett samband mellan ACO’s droppar o min dotters utslag!! Nån mer som märkt ngt på sina barn? Hon får utslag på ben,rygg o mage! När jag tänkt efter verkar de komma när jag kommer ihåg o ge henne dropparna!ska nog hoppa dem ett tag nu!
  Tack för tips på andra droppar,får väl köpa dem ist o prova! Annars e jag inte så orolig att hon inte får i sig D! Är ju ute minst två Tim varje dag o äter bra kost oxå!
  Tack för era inlägg!!

 48. Lotta: Men det är ju fruktansvärt i så fall! Usch!
  Ja, jag oroar mig inte heller, vi är också ute mycket så jag ger Luna då jag kommer ihåg det.

  Varsågod! 🙂

 49. Min dotter kräks kaskader av acos droppar måste hitta något annat alternativ.

 50. Malin: Testa dessa – SUVERÄNA! 😀