Luna och spjälsängen

Vi fick ett mail från en läsare som undrade lite kring madrasser och hur vi gjort och tänkt med våra barn.

Precis som jag tidigare skrivit så går vår spjälsäng enkelt att bygga om till en vanlig säng. Det följde med en sängsida som man kan byta ut en spjälsida mot och det har båda våra barn hunnit nyttja.
Leon hann sova i den som ‘riktig säng’ ett tag innan Luna kom och han då flyttade över i den begagnade imperialsäng han har idag.

Nu då Lunas rum är klart får hon sova i spjälsängen ombyggd till ‘riktig säng’ och lagom till jul får hon flytta över till en vanlig, stor säng med ärvd madrass och ekologisk bädmadrass ovanpå samt större eko-täcke och dinkelkudde även hon.

Jag vet att alla inte tänker som vi men för oss är det viktigare att de sover på rena, giftfria saker än i mer barnanpassade, små sängar och då blir det så här. Det finns inte på kartan att vi kan hålla på att köpa ekomadrasser var och vartannat år med tanke på vad de kostar. Leon har sovit i fullstor säng sedan han var drygt 2 år och det har fungerat hur bra som helst. Vi gör det mysigt med filtar mm. och eftersom han även har stort täcke blir det ju mys eftersom det finns en massa att kura ihop sig under.

Hur har ni gjort?


Tipsa gärna dina vänner om detta inlägg:

16 kommentarer till “Luna och spjälsängen”

 1. Vilket bra inlägg! Har tänkt mkt på detta även om Plutten inte ska byta säng på ett tag!

  Ni är inte rädda att de ska falla ur sängen?

 2. Ellinor: Lunas säng är ju från botten på spjälsängen till golvet. Är nog inte ens 15 cm. och hon är så motoriskt duktig på att kliva i och ur. Vi har ett tjockt ekofårskinn på golvet + att vi pallat upp med en kudde under madrassen ut mot golvet så att hon liksom ‘rullar in mot’ mitten av sängen.

 3. Vi samsover så behöver inte fundera på barnsängar förrän hon själv vill ha egen säng. Hon är bara två så det dröjer nog ett par år iaf:)

 4. Åsa E: Det lär det garanterat göra. 🙂

  Kramalin

 5. Vår 4 åring sover i en vanlig 90 cm säng för att vi vill kunna ligga och läsa med honom på kvällen i hans rum plus att vi vill kunna gå över till honom om han vaknar på natten. Han har precis som Leon jättemysigt med kuddar, filtar, något gosedjur och stort täcke. Vår 1,5 åring sover fortfarande i sin spjälsäng inne i vårt sovrum men hon flyttar nog över till en vanlig 90 cm säng hon också innan jul när hennes rum är klart.
  /Emelie

 6. Emelie i Resele: Då gör vi ju precis lika. 😛

 7. Vi ville ha en sån säng, men sen blev det så att vi inte hittade någon begagnad så då köpte vi en ”vanlig” spjälsäng. En sida går att ta av, men det är ju svårt om det ska vara helt öppet. Nu sover i en begagnad växasäng som var så perfekt att madrassen från spjälsängen passade perfekt. Även om hon oftast sover hos oss… Skulle gärna ha en stor säng även till henne så att det är lättare att lägga henne i hennes egen säng (nu nattar vi i våran och då blir det så att hon blir kvar där), men i och med att vi bara har en tvåa med ett sovrum så ryms det inte. Förhoppningsvis får vi större snart och då kanske det blir annorlunda.

 8. Jenny / En ekomamma i stan:Tack för att du delade med dig. 🙂

 9. Vår äldsta dotter fick en full-lång gammal imperialsäng innan hon fyllt 1, för hon hade inte lust att sova i spjälsäng mer. Det såg jätteroligt ut, när hon låg längst upp i ena hörnet, typ. de är jättebra de där sängarna, för de har en hög kant som de inte kan trilla över! Om madrassen inte är för tjock alltså. Vi har nu likadana till både nummer två och tre också!

 10. Hanna: Ja – de är SUVERÄNA! Och dösnygga! 😛

 11. Jag fick stor, riktig säng ganska snabbt (såvitt jag kan minnas). Då är det desto större plats för gosedjur! 🙂

 12. Älvan: Ha, ha, ja precis! Har du ringt Luna och sagt det månne? 😉

 13. Jag gick också direkt från spjälsäng till vuxensäng utan kant. Har aldrig trillat ut, förutom en gång när jag var ca 23 år och i drömmen skulle häva mig in genom en dörr 😉

 14. Ann: Ha, ha, det skulle jag velat se!!! 😀

 15. Jag har funderat mycket på det där med sängar, särskilt efter att ha läst boken ”Impotensmadrassen” som handlar om alla kemikalier runt oss, även de i sängarna. Författaren är allergisk mot kemikalier. Mycket läsvärd bok!

  Dock så blev jag lite besviken när jag upptäckte att Ekotextils bäddmadrasser inte är eko. Tråkigt. Författaren till ovannämnda bok undviker konventionell ull..

  För att inte bli ruinerad så har jag valt skummadrass från IKEA (de använder iaf inte flammskyddsmedel i sina) som jag vädrat ett par veckor och sedan ullbäddmadrass på den.

 16. Camilla: Jag måste läsa den boken, ni är många som rekommenderar den!